Türkiye'de uluslararası göçün mağduru çocuklara yönelik uygulanan sosyal politikalar
Turkey's social policies for children who are victims of international migration
- Tez No: 542263
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YÜKSEL OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Social Services, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası göç, sığınmacı çocuk, sosyal politika, Türkiye, İnternationalMigration, Refugee Child, Social Policy, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, göçün en önemli dezavantajlı gruplarından biri olan çocuklar ve onlara yönelik politikalar incelenmiştir. Birinci bölümde; göç, göçmen, mülteci/göçmen ve çocuk ve refakatsiz çocuk gibi kavramlar açıklanmıştır. Ardından, kanuni olarak öngörülen tanımlamalarla bilgiler desteklenmiş ve temellendirilmiştir. Sonrasında ise sosyal hizmet kavramı açıklanmış ve örneklendirilmiştir. İkinci bölümde, sığınmacı çocukların dünyadaki ve Türkiye'deki mevcut durumu sayısal verilerle mümkün olduğunca ortaya konmaya çalışılmıştır. Ayrıca yine bu bölümde, refakatsiz çocukların karşılaştıkları sorunlar da incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise, Türkiye'de sığınmacı çocuk politikaları, yasal prosedür, prosedür sırasında karşılaşılan sorun ve engeller ile bu konularda devlete destek veren özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri konu edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, one of the most important disadvantaged groups of migration is children, and policies towards them have been examined. In the first part, terms such as immigration, migrants, migrant child, unaccompanied children, refugees and immigrants are explained. Later, information was provided by legally prescribed definitions. Then social services and social assistance concepts are explained and exemplified. In the second section, the current situation of refugee children and unaccompanied children is demonstrated with numerical data in the world and Turkey. In addition, the problems encountered by children, especially unaccompanied children have been examined. In the third and last part of this study, the refugee children policy in Turkey, legal procedures, problems and obstacles encountered during the procedures were discussed. Also, private corporations and non-governmental organizations that support these issues have been the subject of discussion.