İslam'da ibadet mekân tasavvuru
Envision of worship place in Islam
  1. Tez No: 542270
  2. Yazar: HAMZA AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbadet, Mekân, Namaz, Hac, Mescit, Worship, Place, Salaah, Hajj, Masjid
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
“İslam'da İbadet Mekânı Tasavvuru”isimli bu tezin konusu İslam'ın ibadet mekânı ile ilgili hükümlerinin tespitidir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde genel olarak ibadetler konusu ele alınmakta; ibadet kavramı, ibadetin genel ilkeleri ve ibadet çeşitleri açıklandıktan sonra ibadet-mekân ilişkisi ile ibadet-ibadet mekânı ilişkisi hakkında malumat verilmektedir. Mekân bakımından ibadetleri özel mekâna bağlı olan, özel mekâna bağlı olmayan ibadetler ile belli şartları taşıdığında her mekânda eda edilebilen ibadetler olarak üç ana başlık altında toplanmak mümkündür. İkinci bölümde ise namaz mekânları ve ilgili hükümler ele alınmaktadır. Bu bölümde, cumhura göre ibadet kabul edildiğinden, hadesten ve necasetten tahâret konuları ele alınmaktadır. Daha sonra namaz mekânı olan mescit kavramı incelenmekte, ilgili kavramlar tespit edilmekte, mescidin bölümleri ve mescit çeşitleri hakkında bilgi verilmektedir. Son olarak mescidin inşası, imarı ve mescitte söz ve fiiller hakkındaki hükümlere temas edilerek İslam'ın ortaya koyduduğu namaz mekânı tasavvuru tahlil edilmektedir. Üçüncü bölümde diğer ibadetlerin mekânları ve kavramları incelenmektedir. Hac ibadetinin eda mekânları olarak; Kâbe, Makâmu İbrahim, Metâf, el-Hicr, Harem, Arafat, Mina, Müzdelife, Safa ve Merve hakkında bilgi verilmektedir. Özel mekâna bağlı olan itikâfın eda edildiği mekânlarla ilgili hükümler de bu bölümde zikredilerek ibadet-ibadet mekânı tasavvurunun hac, umre ve itikâfla ilgili kısmı analiz edilmekte, ulaşılan sonuçların sunumuyla çalışma sona erdirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis, Envision of Worship Place in Islam, is the determination of the provisions related to the place of worship of Islam. The thesis consist of three chapters. The first part deals with the subject of worship in general; the concept of worship, the general elements of worship and the types of worship are explained after the relationship between worship and place of worship are known. In terms of space worship is connected to the private space, not connected to the private space with certain conditions in each place can be performed in three main topics can be collected under. The second part deals with the provisions related the the places of worship. In this section, since worship is accepted according to the people, the subjects of Prophethood and najas are discussed. Later, the concept of Masjid, which is the place of prayer, is examined, related concepts are determined, the Masjid sections and the types of Masjid, Imari and Masjid are examined in accordance with the provision regarding the words and deeds and the idea of the place of prayer which Islam has revealed. The third section examines other places and concepts of worship. The places of pilgrimage are as follows: Kaaba, Makam Ibrahim, Metaf Al-Hijr harem, Arafat, Mina, Muzdelife Safa and Merve, I'tikaf special place that is based on the provisions relating to the place mentioned in this section are also performed by worship a place of worship and the conception of Hajj, Umrah and the part about I'tikaf is analyzed, and the Working end with a presentation of the result achieved.