Uluslararası örgüt çalışanlarının lider prototiplerinin kültürel özelliklere göre farklılaşma durumu
According to cultural characteristic, differentiation status of leader prototypes of international organization staff
  1. Tez No: 542274
  2. Yazar: MELİHAT EVGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAZLUM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: liderlik, örtük liderlik, Hofstede'nin kültür boyutları, kültür, leadership, implicit leadership, Hofstede's culture dimensions, culture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde liderlik ve özellikle örtük liderlik çalışmaları, liderlik alanında yapılan birçok araştırmaya konu olmuştur. Bu alanda ki araştırmacılar liderliği, genellikle bireysel bakış açısına ve onlara en çok ilgi duyan olgunun yönüne göre tanımlamaktadırlar. Bununla birlikte liderlik, bireysel özellikler, lider davranışı, etkileşim kalıpları açısından da farklı şekillerde tanımlanabilmektedir. Lider, tüm gücün kendinde birikmesini sağlayan ve organizasyonun sorumluluğu altında atılan adımlar üzerinde yetki sahibi olmakla beraber baştan sona tüm süreçleri tüm incelikleriyle yönetebilen kişidir. Kısaca liderlik ise, bir grup insan ile ortak bir hedefe ulaşmak için kişileri etkileyerek harekete geçirme sanatıdır. Lider ve liderlik ile yakından ilişkili olan, örtük liderlik teorileri, birçok araştırmacı tarafından ifade edildiği üzere, insanların bireyleri lider olarak algılamalarına yön vermektedir. Biz bu çalışmada uluslararası kuruluşlarda çalışan kişilerin liderlik prototiplerinin kültürel özelliklere göre farklılaşma durumunu demografik veriler ve farklılaşma bilgileri ışığında değerlendirip ortaya koymayı amaçladık. Bu verilerin toplanması için anket yöntemini kullandık. Bulgular, uluslararası kuruluşlarda çalışan kişilerin liderlik prototiplerinin kültürel özellikler açısından anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymaktadır. Demografik değişkenlerin analizinde ise özellikle cinsiyet, eğitim, yaş, bilinen dil sayısı ve çalışılan pozisyon değişkeni ile örtük liderlik boyutları arasında bir ilişki olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, leadership and especially the studies of implicit leadership have been the subject of many research in the field of leadership. In this area, researchers often define leadership based on the individual point of view and the direction of the phenomenon that is most interested in them. However, leadership can be defined in different ways, in terms of individual characteristics, leadership behavior and interaction patterns. The leader is the person who manages all processes with all subtleties, although he / she has authority over the steps taken under the responsibility of the organization, which ensures the accumulation of all power in himself/herself. Shortly, leadership is the art of influencing people to achieve a common goal with a group of people. Leadership theories, which are closely related to leadership, as expressed by many researchers, lead people to perceive individuals as leaders. This study aims to evaluate according to the cultural characteristics the differentiation status of leadership prototypes of people who are working at the international organizations. We used the survey method in order to collect these data. The findings show that leadership prototypes of people working at international organizations differ significantly in terms of cultural characteristics. In the analysis of demographic variables, it has been identified that there could be a relationship between gender, education, age, the number of known languages and the position variable and the implicit leadership dimensions.