Uzun Firdevsî'nin Hayât-nâme'si (İnceleme-metin)
Firdevsî-i tavîl's Hayât-nâme (Textual analysis-cricital edition)
  1. Tez No: 542273
  2. Yazar: MÜNİRE NUREFŞAN KAPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH AZMİ BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun Firdevsî, Firdevsî i Rûmî, Hayât-nâme, Klâsik Türk Edebiyatı, Mesnevî, Çeviri yazı, günümüz Türkçesine çeviri, Uzun Firdevsî, Firdevsî i Rûmî, Hayât-nâme, mesnevî, Classical Turkish Literature, trancription, contemporary Turkish
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 493
Özet
XV. yüzyılın son yarısı ile XVI. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşamış ve üç padişah dönemini (Fatih Sultan Mehmed, II. Bâyezîd ve Yavuz Sultan Selim) idrak etmiş olan Uzun Firdevsî daha çok bir mesnevî müellifi olarak tanınır. Hayatı boyunca tercüme ve telif pek çok eser kaleme almış ve sürekli yazmış çok üretken bir müellif olan Uzun Firdevsî'nin ittifakla en son yazdığı eser kabul edilen Hayât-nâme mesnevîsini inceledik. Tezimizin“Ekler”kısmında tam listesini verdiğimiz katalogların taranması neticesinde tek nüshası olduğunu tespit ettiğimiz eserin incelemesine geçmeden önce Firdevsî'nin hayatı ve eserleri üzerine kendi eserleri ve diğer kaynaklara dayanarak ayrıntılı bir inceleme yaptık. İkinci bölüm olan inceleme kısmında eseri şekil ve muhteva açısından farklı başlıklar altında inceledik. Tezimizin üçüncü bölümünde ise eserin çeviri yazılı metnini verdik. En son bölümde de Hayât-nâme'nin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunabilmek için metni günümüz Türkçesine aktardık. Böylece Uzun Firdevsî'nin Hayât-nâme adlı son eserini araştırmacıların istifadesine sunarak müellifin Türk edebiyatındaki yerinin biraz daha netleşmesi yolunda bir katkıda bulunmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Uzun Firdevsî or Firdevsî i Rûmî who lived in the second part of the fifteenth century and the first quarter of the sinxteenth century, during the reigns of Mehmed the Conqueror, Bayezid II and and Selim I, is usually known as one of the writers of mesnevi genre. Throughout his life, Uzun Firdevsî translated and compiled many works, one of which is the subject of our analysis, Hayât-nâme has been accepted as his last work by consensus. Before analysing the work which we identified as a sole copy in consequence of our catalog searches in Turkey and abroad; we investigated the life and works of the writer based on his works and other historical sources. Subsequently, we analyzed the aforementioned work into various titles with regards to its content and form. In the last chapter, we transliterated the text of Hayât-nâme to modern Turkish with annotative footnotes for making the text more comprehensible. In this way, by presenting Uzun Firdevsî's last work titled Hayât-nâme to the academic world, we tried to locate the writer in the field of Turkish literature.