Balkanizm, post kolonyal eleştiri ve uluslararası ilişkiler teorisi
Balkanism, post kolonial critique and international relations
  1. Tez No: 542306
  2. Yazar: ABDULVEHAB EJUPI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ALİ AĞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Balkanlar, Balkanizm, Balkanizasyon, Postkolonyalizm, UI teorisi, Batı, Osmanli Imparatorlugu, Islam
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Uygar Avrupa'nın“karanlık tarafı”ya da“içerideki ötekisini”ifade eden Balkanizmi kullanma ve buna karşı çıkmadaki amaç, uluslararası ilişkilerde mevcut eleştirel bakış açıları arasında olan postkolonyal yaklaşıma katkıda bulunmaktır. Ancak benzer eleştirel yaklaşımlar ve özellikle postkolonyal bakıştan farklı olarak, Avrupa'nın“dışından”ve tam sömürge“Ötekiler”veya“dünyanın geri kalanı”biçiminde müdalenin ötesinde, buradaki bu perspektifi“içeriden”, (anti)-Balkanizm üzerinden geliştiriyor olacağız. Coğrafi anlamda Avrupa'nın bir parçası olan ancak kültürel anlamda“yarı-sömürge”,“yarı-öteki”ve“yarı-geride kalan”olarak düşünülen Balkanlara dair, disiplini kapsayabilen daha derin bir eleştiri biçimi, terimin altında yatan varsayımlara, düşünme biçimleri ve analizi ile bilinç ve yaklaşımına dair bir bakış sunulacaktır. Aynı zamanda eleştirel olarak, Avrupa'nın üzerinde inşa edildiği iddia edilen ve şimdi ana akım bir biçimde evrensel anlamda yücelttiği çoğulculuk, çok kültürlülük, özgürlük, müsamaha gibi değerler ve kavramlar yeniden düşünülecektir. Bölge bu şekilde tüm farklı miraslarıyla eklemlendiğinde, Avrupa ilk kez kapsamlı ve kapsayıcı hale gelir ve bunun da ötesinde, uluslararası alanda itibarı ve imajı da nitel anlamda değişmiş olur. Daha da önemlisi, Avrupa'nın epistemolojik vizyonu ve paradigması, yalnızca hegemonyacı- arınmış soyut ideali ve bir iktidarın biçimini değil, aynı zamanda tabiiyet ve boyunduruk gerçeklerini de içerek biçimde genişlemiş olur. İşte bu sonuçlar alındığında, postkolonyal teorinin ve anti-balkanizmin amaçları verimli ve özgün bir biçimde örtüştürülmüş olacaktır.
Özet (Çeviri)
By using and opposing the very term of Balkanism –“the dark side within”or“the inside other”of the civilized Europe, the aim here is to show endeavour to develop a new postcolonial perspective in IR among existing critical perspectives. Neverthless its specificity will be like, while other critical perspectives of IR conduct their struggles from the“outside”(of Europe), being fully colonized,“Other”or“the Rest”- through criticizing/questioning IR fundamental assumptions; with the (anti)-Balkanism, we will try to do it from the very inside – geographically being part of Europe but culturally“semi-colonised”,“semi-other”and“semi-the Rest”, through deeper form of critique that encompasses the discipline – its underlying assumptions, modes of though and analysis, and its consciousness and very attitude. Also critically we will discuss the very concepts upon which Europe is supposed to be built and now in a mainstream way celebrates as universal values like pluralism, multiculturalism, freedom, tolerance, ect. ​By integrating the region, the Balkans, into the imagological construct of Europe with all its different legacies, for the first time Europe becomes comprehensive and inclusive, for more, its reputation and image in the international area undergoes a qualitative change. Far more important, the European epistemological vision and paradigm will be broadened not only to include hegemonic - cleansed abstract ideal and a version of power, but also one of dependency and subordination. And precisely at these consequences we can make a fruitful and original confluence between the aims of postcolonial theory and anti-balkanism.