İhsan Oktay Anar'ın 'Suskunlar' romanının söz varlığı
The richness of vocabulary in Ihsan Oktay Anar's novel Suskunlar
- Tez No: 542316
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Söz Varlığı, İhsan Oktay Anar, Kelime Sıklığı, Suskunlar, Suskunlar, Vocabulary, İhsan Oktay Anar, Frequency of Words
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Dilin anlatım yolu özelliğinin bir göstergesi olan söz varlığı, bir dili konuşan milletin kavramlar dünyasının, maddi ve manevi kültürünün, dünya görüşünün bir yansıtıcısıdır. Bir yazarın eserlerinde başvurduğu kelime sıklıkları yazarın psikososyal dünyasını ortaya koyan unsurlardan biridir. Her şair ve yazarın, kendine has bir söz varlığı mevcuttur. Şair ve yazarlar söz hazinelerindeki sözcükleri kendilerine özgü bir üslûpla şekillendirir. Bu çalışmayla da yazarın Suskunlar romanında hangi unsurlara nasıl ve ne şekilde yer verdiği tespit edilerek söz varlığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda yapılan çalışmalara katkıda bulunmak amaçlanmıştır.Çalışma, İhsan Oktay Anar'ın Hayatı, Edebî Kişiliği ve Eserleri, Söz Varlığının Kapsamı ve İçerdiği Ögeler, İhsan Oktay Anar'ın“Suskunlar”Romanının Söz Varlığı olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Kelime cinsleri ve bu kelimelerin birbirlerine oranları ile ilgili yapılan bu inceleme İhsan Oktay Anar'ın kullandığı dil ve üslubu göstermesi açısından önem taşımaktadır. Çünkü söz varlığı, bir dili konuşan toplumun kültürü, yaşam tarzı ve deneyimlerini yansıttığı gibi o toplumun bireyleri için de son derece önemlidir. Bir yazarın eserlerinde kullandığı söz varlığı, onun dış dünyayı kavrama yeteneğini ve kapasitesini de göstermektedir. Çalışmamız neticesinde İhsan Oktay Anar'ın romanında Türkçenin zenginliğini yansıtan söz varlıkları tespit edilmiştir. Romanda tespit edilen bu söz varlığının, Türkçenin söz varlığının ortaya konulmasına faydası olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Vocabulary is a reflection of the concepts of a language, and the material and moral culture of a society. The frequency of words a writer uses in his works is an element that presents the psychosocial world of the writer. Each poet and writer has a vocabulary specific to himself/ herself. Poets and writers shape the words in their vocabulary in their style. In this paper, the aim is to study how the writer uses Turkish vocabulary in his novel 'Suskunlar', and which aspects he focuses on as well as finding out how and how often he uses these elements as a novelist. The study consists of three parts: The life of İhsan Oktay Anar, his literary character and his Works; The context of the elements it has; The vocabulary of İhsan Oktay's novel“Suskunlar”.This study which is on types of words and the relationship between these is important as it reflects İhsan Oktay Anar's style. This is so because vocabulary is vital for the individuals of a society besides reflecting the culture, lifestyle and experience of the society it is used in. When the vocabulary of a society is powerful and rich, people comprehend the world around them better. As a result of the study, we have found out that İhsan Oktay Anar uses the Turkish language powerfully in his works. The aim of the study is to contribute to the reflection of the richness of the Turkish language through the works of İhsan Oktay Anar.