Yolsuzluğun gelir eşitsizliği ve işsizlik üzerindeki etkileri: Dixit-Stiglitz modeli yaklaşımı
  1. Tez No: 542327
  2. Yazar: PELİN DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKMEN GÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, İşsizlik, Gelir Eşitsizliği, Dixit-Stiglitz, Genel Denge, Corruption, Unemployment, Income Inequality, Dixit-Stiglitz, General Equilibrium
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Yolsuzluğun en popüler (Dünya Bankası tarafından da kullanılan) ve muhtemelen en basit tanımı kamu gücünün özel çıkarlar için kötüye kullanılmasıdır. Bu makalenin içeriğinde, yolsuzluk idari gücün özel harcamaları için kötüye kullanımı olarak tanımlanmıştır. Verilen bu tanıma göre, bu makale yolsuzluğun işsizlik ve gelir eşitsizliği üzerine etkilerini incelemektedir. Yolsuzluğun ve etkin ücretlerin neden olduğu işsizlik gibi iki modifikasyonla Dixit-Stiglitz Modeli'nin (monopolistik rekabetle genel denge) bir versiyonunu geliştirdim. Modelde, bireyler ya istihdam edilebilir ve nominal ücret kazanırlar ya da işsiz olabilir ve işsizlik sigortası alabilirler. Hükümet işçi geliri üzerinden vergi toplar ve bu verginin bir kısmını işsizlik sigortasını ödemek için kullanır. Diğer taraftan kalan bir kısım vergi geliri devlet tarafından özel çıkarları için kullanılır. Model sonuçları yolsuzluktaki bir artışın işsizlik sigortasında bir azalışa ve vergi oranlarında bir artışa neden olacağını öne sürmektedir. Dahası, yolsuzluktaki bir artış işsizlik oranı ve gelir eşitsizliğinin her ikisinde de bir artışa neden olur. Nitel sonuçların yanı sıra, simülasyon sonuçları da kalibrasyon sonrası nicel sonuçları verir.
Özet (Çeviri)
The most popular (which is also used by the World Bank) and probably the simplest definition of corruption is that it is the abuse of public power for private benefit. In this paper's context, corruption is defined as the abuse of governmental power for its private spending. Given this definition, this paper investigates the effects of corruption on unemployment and income inequality. I develop a version Dixit-Stiglitz model (general equilibrium model with monopolistic competition) with two modifications, unemployment caused by efficiency wages and corruption. In the model, individuals can either be employed and earn a nominal wage, or be unemployed and get an unemployment insurance. The government collects tax on labor income and use some portion of this tax income in order to pay the unemployment insurance. On the other hand, the some portion of the remaining tax income is used by government for its private benefit. Model results suggest that an increase in corruption causes an decrease in the unemployment insurance and an increases taxe rate. Moreover, an increase in corruption also causes an increase in both unemployment rate and in the income inequality. Besides the qualitative results, simulation results also give quantitative results after calibration.