Kutadgu Bilig'de yönetim ahlâkı
Management ethichs in Kutadgu Bilig
  1. Tez No: 542413
  2. Yazar: MUHAMMET ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ELMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Tarih, Philosophy, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kutadgu Bilig, Yönetim, Etik, Ahlak, Yönetim Ahlakı, Kutadgu Bilig, Management, Ethics, Morality, Moral Rules of Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kutadgu Bilig, yönetim ve yönetici özellikleri konusunda Türk Kültür Tarihinin önemli bir eseridir. Eserde dört ana karakterin karşılıklı konuşmalarında yönetim ile ilgili bilgiler verilmiştir. Karahanlılar Döneminde 1069-1070 yılları arasında yazılan eser, içerik olarak hem siyaset hem felsefe hem de ahlak kitabı olarak nitelendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, yönetim anlamında bir yöneticide olması beklenen nitelikleri Kutadgu Bilig'deki öğürlerden hareketle irdelemektir. Yöneticilerin yönetilenler ile ilişkisi ve yönetilenlerin yönetime karşı sorumlulukları eserdeki öğütler referans alınarak anlatılmış ve eserdeki öğütlerin günümüzde ne kadar uygulanabilir olduğu anlatılmaya çalışılmıştır. Kutadgu Bilig'i yönetimde ahlak açısından incelediğimiz çalışmamızın giriş kısmında etik, ahlak, yönetim gibi kavramları; birinci bölümünde eserdeki kavramların analizini, ikinci bölümünde eserin içeriğini ve önemini, üçüncü bölümde ise eserdeki yönetim ahlakı çıkarımlarını inceledik.
Özet (Çeviri)
Kutadgu Bilig is an important work of Turkish Cultural History in terms of management and the characteristics of the manager. In the work, information about the management is given by mutual conversation between four main characters. It was written between 1069-1070, in the era of Karahanlılar, and considered as the moral for politics and philosophy. The aim of this study is to examine the qualities that are expected to be in a manager in terms of management, based on the advices in Kutadgu Bilig. The relationship between the manager and the governed and the responsibilities of the governed to the manager have been explained with reference to the advice in the work and it has been tried to explain how applicable the advices in the work of today. In the introduction of our study, we investigated Kutadgu Bilig in terms of moral management; in the first part of the study, the terms ethic, moral and management are examined; in the second part, the content and importance of Kutadgu Bilig are examined and in the third part the implications of moral management are investigated.