Sadıki'nin Osmanlı şairleri tezkiresi
Sadiki's tazkira of Ottoman poets
  1. Tez No: 542431
  2. Yazar: AHMET RAUF KARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜZEYİR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmau'l-Havâs, Sâdık Bey Afşar, Tezkire
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Sâdık Bey Afşar Azerbaycan edebiyat sahasının önemli sanat adamlarından biridir. Ortaya koyduğu önemli eserlerden biri de Mecmau'l-Havâs isimli tezkiresidir. Bu eser Azerbaycan edebiyatının XVI.-XVII. yüzyıllarılarına ait önemli çalışmalarından sayılıp, Sâdıkî'nin külliyatı içerisinde yerini almıştır. Bu eser gibi külliyat içinde yer alan tezkire nitelikli, 138 Osmanlı şairinin anlatıldığı müstakil sayılabilecek bir eser daha yer almakta ve tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Sözü edilen eser Sâdıkî'nin Tebriz'deki külliyatı içerisinde yer almıştır. Azerbaycanlı araştırmacı Dr. Ekrem BAĞIROV'un Tebriz Milli Kütüphanesi el yazmaları bölümünde bulunan Sâdıkî külliyatına dayanarak oluşturduğu ve 2012 yılında yayımladığı tezkire nitelikli eserini inceleyip bu tezi hazırladık. Farklı bölgelerde yaşamış 138 Osmanlı şairin hayatından kısaca bahsedip, bu şairlerin beyitlerinden örneklerin verildiği eser çok fazla araştırılmamış ve hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır. Sadece birkaç makale ve kaynakta bilgi bulunmaktadır. Tezkire türü bu eser Ekrem BAĞIROV tarafından Azericeye aktarılmıştır. Eser, Eski Anadolu Türkçesi dil özellikleri dikkate alınıp latinize edildi. Ayrıca bu bölümle ilgili transkripsiyon çalışması yapıldı. Eser hakkında yapılmış az sayıdaki çalışma incelenip, eser hakkında bilgiler genel hatlarıyla ortaya konmaya çalışıldı. Yapılan çalışmayla bu eserin tezkirecilik alanındaki yerinin belirlenmesi sağlanmaya çalışıldı. Eserin bilim dünyasına kazandırılıp tezkirecilik geleneğinin bir halkası olabileceği ve yapılacak araştırmalara katkı sunabileceği anlatılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sâdık Bey Afşar is an important art man of" Azerbaijan's literature fields. One of from his important literary work is a collection of biographie which called as Mecmau'l-Havas. This work which belongs to XVI-XVII centuries is an important work of Azarbaijan literatüre also it is inside the entire corpus of Sâdıkî. There is another private work which is our thesis' topic; such as Mecmau'l-Havas as a kind of' 'collection of biographie'' which are inside the corpus, there are described 138 Ottoman poet's life.The work that we discussed about is inside the Sâdıkî's corpus in Tebriz. We have prepared this thesis by researching the work which was written by Azarbaijan researcher Dr.Ekrem BAĞIROV and presented in Tebriz Internatıonal Library at the manuscript section which that work based on Sâdıkî's corpus and has published ın 2012 as a kind of collection of biographie. This work which is writing shortly about the life of 138 Ottoman poets who lives in different areas, didnt get researched enough and there arent enough information about it.There are only in some articles and sources short informations about the work. This work which is a kind of collection of biographie has translated to Azerbaijanese by Dr. Ekrem BAĞIROV. The work latinned (latinize) by taking into account the old Anatolian turkish language properties. Also transcription study was made about this chapter. We have examined the few studies about this work and we have tried to describe the general informations. We have attempt to find the place of this work inside the field of collection of biographies. We have attempt to bring this work to the science world and be a traditional link of collection of biographies also contribute to the new researches which will be in future. KEY WORDS : Mecmau'l Havas, Sâdık Bey Afşar, Collection of biographie