Tüketim fetişizminde retoriğin rolü: Reklamlara yönelik bir çözümleme
The role of rhetorics in the fetishism of consumption: An analysis on advertisements
  1. Tez No: 542437
  2. Yazar: ONUR KAAN YANIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN BECAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İşletme, Public Relations, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: meta fetişizm, tüketim, reklam, retorik, commodity fetishism, consumption, advertising, rhetoric
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Reklamcılar ürün veya hizmetle ilgili estetik deneyimi okuyucuya iletmek ve mesajı etkili bir şekilde aktarmak için çeşitli görsel ifade yöntemleri kullanmaktadır. Görsel ifade yöntemlerinden biri olarak retorik figürler, reklam estetiğinin sağlanması açısından önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu araştırmanın temel amacı reklamcılıkta kullanılmakta olan retorik unsurunun“tüketim fetişizmi”olarak adlandırılan kavramla arasındaki ilişkiyi açıklamaktır. Amacın gerçekleşmesine yönelik çalışmada literatür taraması ve örnek olay incelemesi yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Örnek olay incelemesi gereği Hürriyet Kırmızı Ödülleri'nde her hangi bir kategoride ödül almaya hak kazanan basılı reklamlar ele alınmıştır. Araştırmaya konu olan reklamlar, amaçlı örnekleme metoduyla seçilmiş ve en az bir retorik figüre sahip 7 reklam incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda retorik figürlerin fiziksel ihtiyacı karşılamaktan ziyade yeni bir tüketim kimliği sunmaya ikna ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The people in the advertising industry use various visual techniques in order to offer aesthetics experience about product and/or service and to deliver messages efficently to target groups. Rhetorical figures, as one of the visual expression techniques, come into prominence in advertising literature. The main goal of this thesis is to define the relationship between rhetorical figures and 'consumption fetishism'. To reach the aim of the study, the literature review and case study methodologies have been used. In the case study, press ads being granted on award from Hurriyet Kırmızı, on any category, have been analysed. For dealing the problematic of this research, the advertisements have been chosen with the purposive sampling method and seven ads having at least one figure have been examined. As a result, it is indicated that rhetorical figures persuade to offer a new consumption identity rather than to meet rational needs.