47 numaralı Tapu Tahrir Defterine göre, Kütahya sancağı merkez Kazâsı Altuntaş nahiyesi
47 according to the title deed Tahrir Book, the Kutahya ofSancak central town Altuntaş Distri̇ct
  1. Tez No: 542441
  2. Yazar: GÖKHAN TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Altuntaş, Tahrir, Nahiye, Vergi, Osmanlı Devleti, Nüfus, Altuntaş, Tahrir, District, Ottoman Empire, People
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın temel kaynağı olan tahrir defterleri Osmanlı Devleti' e ait sosyal, ekonomik ve beşeri bilgiler sunmaktadır. 47 numaralı tapu tahrir defteri ışığında Altuntaş Nahiyesi' ne ait coğrafi, tarihi, idari, nüfus ve iktisadi durumu anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızı giriş kısmının dışında dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Osmanlı Devleti tahrir çalışmalarından ve 47 numaralı tapu tahrir defterinden bahsedilmiştir. Birinci bölümde, Altıntaş' ın coğrafi konumu ve tarihi süreci hakkında açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde, Osmanlı Devleti' nin idari yapısına değinilmiş ve Altuntaş Nahiyesi' nin idari taksimatı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, Altuntaş Nahiyesi' nin tahmini nüfusu, köylerdeki nüfus yoğunluğu ve muaf nüfus sayılarına değinilmiştir. Dördüncü bölümde ise, Altuntaş Nahiyesi' nde toprak tasarrufu, zirai üretim ve vergiler gibi konular üzerinde durularak dönemin iktisadi yapısı açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The basic source of this study, the books of tahrir, provides us the information of Ottoman Empire' s social, economical and human knowledge. The 47th tahrir book enlightens us about Altuntaş townshisp's geographical, historical, administrative affairs, population and econonomical conditions. Excopt from the prologue, there are four chapters. The Ottoman Empire's demolition Works and the 47th tahrir book were mentioned in the prologue. The first part states us the geographical location and the process of the history of Altuntaş. In the second part the administrative structure of Altuntaş and its portions were mentioned. In the third part, the estimated population of the town, the population density of the villages and the current population were given. In the fourth part the economic structure of the period was explained by pointing on the soil saving, taxes and agricultural production of the town.