Ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin şiddet algıları
Violence perceptions of 7th and 8th grade students in secondary school
  1. Tez No: 542440
  2. Yazar: AHU GÜDÜCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELMAZİYE TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul, cinsiyet, öfke, şiddet, okul akademik başarı düzeyi, Secondary schools, sex, anger, violence, academic success
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmada ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin şiddet algı düzeylerinin cinsiyet ve okulun akademik başarı düzeyi değişkenleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Çanakkale merkez ilçesinde yer alan devlete bağlı tüm ortaokullar ve bu okullarda ki 7. ve 8. sınıf öğrencileridir. Araştırmanın örneklemi ise bu okullarda yer alan 7. ve 8. sınıf seviyesinden rastgele seçilen ikişer şubedeki öğrencilerden oluşmuştur. Araştırma 10 devlet ortaokulunda öğrenim gören 7. ve 8. sınıf öğrencilerinden oluşan, toplam 671 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin şiddet algı düzeyleri ile ilgili verileri toplamak için Buss ve Perry (1992) tarafından geliştirilmiş, Madran (2012) tarafından Türkçe'ye uyarlanmış olan“Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği”kullanılmıştır. Bu araştırmada BPSÖ Cronbach alfa iç tutarlılık güvenirlik katsayısının ölçek toplam puanı için 0.86; alt boyutları için sırasıyla fiziksel şiddet için 0.73, sözel şiddet için 0.78, öfke için 0.72, düşmanlık alt boyutu için 0.75 değerlerinde olduğu bulunmuştur. Araştırmada nicel desenli araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. SPSS 25 kullanılarak verilerin analizinde; frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, normallik testi; non-parametrik testlerden Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis-H testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda 10 okul üzerinden yapılan, Çanakkale Merkez ilçedeki orta okul öğrencilerinin şiddet algı düzeylerinin genel puan aralığının 2.70 değerinde bir başka deyişle orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Ortaokul öğrencilerinin genel şiddet algıları, cinsiyet değişkeni ile ilişkilendirildiğinde toplam puanda, kız ve erkek öğrenciler arasında anlamlı bir farklılaşma gözlenmemiştir. Ancak cinsiyet değişkeninin etkisi var mı sorgulamasında, şiddet eğiliminin alt boyutlarından fiziksel şiddet ve öfke alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Erkek öğrencilerin fiziksel şiddet algı düzeylerinin kız öğrencilerine göre daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öfke boyutunda ise kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre şiddet algılarının yüksek olduğu bulgusuna erişilmiştir. Sözel şiddet ve düşmanlık alt boyutlarında ise kız ve erkek öğrencilere göre anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Araştırmada akademik başarı seviyesi farklı okullara devam eden öğrencilerin genel şiddet algı düzeylerinde ve şiddetin alt boyutlarından fiziksel şiddet, öfke, düşmanlık alt boyutlarında anlamlı bir farklılaşma gözlenmiştir. Akademik başarı seviyesi orta düzeyde olan okullar grubundaki öğrencilerin şiddet algı düzeyleri, akademik başarı seviyesi yüksek olan okulların öğrencilerine göre daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca fiziksel şiddet ve öfke alt boyutlarında akademik başarı seviyesi düşük düzeyde olan okullar grubundaki öğrencilerin şiddet algı düzeylerinin, akademik başarı seviyesi yüksek olan okulların öğrencilerine göre daha yüksek olduğu bulgusuna erişilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the level of violence perception of 7th and 8th grade students in terms of gender and academic success variables of the school. The population of the study is the 7th and 8th grade students of the secondary schools in Çanakkale Province in the 2017-2018 academic year. The sample of the study consisted of students at two classes randomly selected from 7th and 8th grades. The study was carried out with the participation of 671 students consisting of 7th and 8th grade students studying at 10 state secondary schools. The Buss-Perry Aggression Scale developed by Buss and Perry (1992) and adapted to Turkish by Madran (2012) was used for determining the violence perception levels of the students. In this study, the internal consistency of the BPSÖ Cronbach alpha was 0.86 for the total score of the reliability coefficient; It was found that for its sub-dimensions, respectively, it was 0.73 for physical violence, 0.78 for verbal violence, 0.72 for anger and 0.75 for hostility sub-dimension. In this study, a survey model of quantitative research methods was conducted.In the analysis of the data,SPPS 25 was used. It was also that frequency, arithmetic mean, standard deviation, normality test; Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis-H test of non-parametric tests were applied. As a result of the study, It was found that the level of violence perception levels of secondary school students in Çanakkale Province was at the level of 2.70 (medium level). When secondary school students'(general) perceptions of violence were associated with gender variable, there was no significant difference between the total score and female and male students. However, when the effect of the gender variable is questioned, significant differences in physical violence and anger subdimension of violence tendency was found. It was found that the level of physical violence perception of male students was higher than that of female students.Inversely, it was found that female students had higher perceptions of violence than male students in the anger dimension. In the sub-dimensions of verbal violence and hostility, no significant difference was found between female and male students. In the study, a significant difference was reached in the sub-dimensions of physical violence, anger, and hostility in the level of general violence perception of the students attending schools which have different academic achievements. Also in physical violence and anger sub-dimensions, It was found that violence perception levels of students which attending schools had poor academic success was significantly higher than successfull ones.