Erken dönem uyumsuz şemalar ile evliliği sürdürme nedenleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The study of the relationship between early maladaptive schemes whit the reasons for maintaining marriage
- Tez No: 542448
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN KOCAYÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evliliği Sürdürme Nedenleri, Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Marriage, Reasons for Maintaining Marriage, Early Maladaptive Schemes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı ilk olarak evliliği sürdürme nedenlerini ortaya koymak ve bu nedenlere verilen önem derecesini ortaya koyan bir ölçek geliştirmektir. Araştırmanın sonraki amacı ise erken dönem uyumsuz şemalar ile evliliği sürdürme nedenleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada kullanılan yöntemler; ölçek geliştirme çalışması ve nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelidir. Ölçek geliştirme çalışması için uygun örnekleme yöntemi ile seçilen Çanakkale' de yaşayan 40 evli birey madde havuzu oluşturulması için, 300 evli birey ölçek deneme formu çalışması için, 80 evli birey de test tekrar test çalışması için araştırmaya katılmıştır. Araştırmanın ikinci aşaması için İstanbul, İzmir ve Çanakkale' de yaşayan 300 evli birey çalışmaya katılmıştır. Veri toplama sürecinde Demografik Bilgi Formu, Evlilik Yaşam Ölçeği, Evliliği Sürdürme Nedenleri Ölçeği, Young Şema Ölçeği Kısa Form-3 kullanılmıştır. Veriler SPSS 18.0 programı ile analiz edilmiştir. Ölçek geliştirme çalışması için açımlayıcı faktör analizi ile geçerlilik ve güvenirlilik analizleri yapılmıştır. İkinci aşama için ise t-Testi, Anova, Korelasyon ve Regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda 24 maddelik ve 5 faktör yapısına sahip evliliği sürdürme nedenleri ölçeği geliştirilmiştir. Faktörler içeriklerine göre Köken Aile, Sosyoekonomi, Çocuk, Güven ve İlişki olarak adlandırılmıştır. Ölçek iç tutarlılık croanbach alpha değerleri, test-tekrar-test katsayıları, madde-toplam puan korelasyonu ve ölçüt bağıntılı geçerlilik değerlerinin uygun olduğu görülmektedir. Erken dönem uyumsuz şemalar ile evliliği sürdürme nedenlerinin incelenmesi sonucunda: Zedelenmiş Otonomi, Kopukluk, Yüksek Standartlar şema alanları ile sosyoekonomi boyutuna verilen önem arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Zedelenmiş otonomi, Kopukluk şema alanı ile Güven ve İlişki boyutuna verilen önem arasında anlamlı ve negatif bir ilişki olduğu görülmüştür. Kopukluk şema alanınınsosyoekonomi, çocuk, güven ve ilişki boyutuna verilen önemi yordadığı görülmüştür. Diğeri yönelimlilik şema alanının sosyoekonomi ve çocuk boyutuna verilen önemi yordadığı, Zedelenmiş otonomi şema alanının ise sosyoekonomi boyutuna verilen önemi yordadığı görülmüştür. Analizler sonucunda elde edilen bulgular alanyazın ışığında tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a scale that shows the reasons for maintaining the marriage and the importance level given to these reasons. The other aim of the study is to investigate the relationship between early maladaptive schemes and reasons for maintaining marriage. The methods used in this research are scale development study and relational screening model of quantitative research methods. The 40 married individuals living in Çanakkale who were selected by appropriate sampling method for scale development study were included in the study to form a pool of substance. The 300 married individuals participated in the study for a scale trial form study and the 80 married individuals participated in the study for the test re-test. For the second phase of the study, 300 married individuals living in İstanbul, İzmir and Çanakkale participated in the study. Demographic information form, marriage life scale, marriage continuity scale, young schema scale, short form-3 were used for data collection. The datas were analyzed with SPSS 18.0 program. The validity and reliability analyzes were performed with exploratory factor analysis for scale development. The T-Test, Anova, Correlation and Regression analysis were performed for the second phase. According to the results of the study, the scale of reasons for maintaining the marriage with 24 items and 5 factors was developed. The factors were named as Origin Family, Socioeconomic, Child, Confidence and Relationship according to their contents. It is clealy understood that scale internal consistency Cronbach alpha values, test-re-test coefficients, item-total score correlation and criterion-related validity values are appropriate. Result of the reasons for maintaining the marriage with the early maladaptive schemes were studied, it has been revealed that there was a significant and positive relationship between impaired autonomy,disconnection, high standards schema areas and socioeconomic reasons. A meaningful and negative relationship has been revealed between the confidence and relationship with disconnection schema area. It has been observed that the disconnection schema area predicts the importance given to the dimension of socioeconomic, child, trust and relationship, the other-directedness schema area predicts the socioeconomic and the importance given to the child dimension and the impaired autonomy schema area predicts the importance given to the dimension of socioeconomic. The findings of the analyzes are discussed in consideration of body of literature.