Vücut geliştirme sporcularının doping kullanımına yönelik görüşlerinin spor etiği bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of bodybuilding athletes' thoughts for using of doping in the context of sports ethics
  1. Tez No: 542510
  2. Yazar: MEHMET KANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SALİM ÇAĞLAYAN, DOÇ. DR. ÖZER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Doping, spor etiği, vücut geliştirme sporcuları, Doping, sports ethics, bodybuilding athletes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, vücut geliştirme sporcularının doping kullanımına yönelik düşüncelerinin spor etiği bakış açısıyla incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma grubunu, vücut geliştirme branşında uluslararası müsabakalara katılmış 14 elit vücut geliştirme sporcusu oluşturmuştur. Araştırmada veriler, 2018 yılının Şubat ayında araştırmaya katılmaya gönüllü olan vücut geliştirme sporcuları ile birebir görüşülerek elde edilmiş ve içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, vücut geliştirme sporcularının Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın doping kullanımındaki“sıfır tolerans”politikası nedeniyle diğer ülkelerin sporcularının doping kullanmasına bağlı olarak yarışmalardaki rekabet ortamına yönelik görüşlerinde vücut geliştirme sporcularının sırasıyla; haksız rekabet, bakanlık daha yapıcı olmalı, yurt dışında kullanmayan yok, bu branşın doping sporu olarak görülmesi, kulisi olanın kurtulması, başarı sadece dopinge bağlanamaz, devletlerin güç savaşı ve son olarak da sağlık başarıdan daha önemli temalarını ifade ettikleri, vücut geliştirme sporcularının uluslararası yarışmalarda ülkelerin diplomatik gücü ile doping kullanımı arasında nasıl bir ilişki olduğuna yönelik görüşlerinde, vücut geliştirme sporcularının sırasıyla; başarıda kulis gücü önemli, para pazarlıklarının yapılması, diplomatik güce inanmama ve son olarak da Türk sporcuların işi zor temalarını ifade ettikleri, vücut geliştirme sporcularının her ne pahasına olursa olsun kazanmak için her yol denenmelidir düşüncesiyle doping kullanımına yönelik görüşlerinde, vücut geliştirme sporcularının sırasıyla; sağlık her şeyden daha önemli, spor etiğine aykırı, doping bu sporun gerçeği, zafer için her şey mubah ve son olarak da sabır ile istenilen performansa ulaşma temalarını ifade ettikleri, vücut geliştirme sporcularının önemli uluslararası bir müsabaka öncesinde siliciler yoluyla doping kullandıklarının tespit edilemeyeceğini bilmeleri, ülkelerinin ve kendi itibarları için bir kereye mahsus doping kullanımına yönelik görüşlerinde, vücut geliştirme sporcularının sırasıyla; milli duygular adına risk alma gerekliliği hissetme, eşitlik yoksa doping kullanımında zorunluluk, risk almaktan kaçınma ve son olarak da spor etiği ile bağdaşmaz temalarını ifade ettikleri, araştırmaya katılan vücut geliştirme sporcularının ülkemizde ve diğer yabancı ülkelerde vücut geliştirme sporunu doping kullanarak yapmış tanıdıkları ve gözlemledikleri sporcuların müsabaka yaşamı bittikten sonraki hayatlarında fizyolojik ve bedensel değişimlerine yönelik görüşlerinde, vücut geliştirme sporcularının sırasıyla; çok çeşitli sağlık problemleri, olumsuzluklar dopinge bağlanmamalı ve son olarak da tedbir alarak olumsuzlukları en aza indirme temalarını ifade ettikleri, araştırmaya katılan vücut geliştirme sporcularının ülkemizde ve diğer yabancı ülkelerde vücut geliştirme sporunu doping kullanarak yapmış tanıdıkları ve gözlemledikleri sporcuların müsabaka yaşamı bittikten sonraki hayatlarında psikolojik değişimlerine yönelik görüşlerinde, vücut geliştirme sporcularının sırasıyla; çok çeşitli psikolojik problemler, bağımlılık yapma ve son olarak da psikolojiye etki etmeme temalarını ifade ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine in terms of sports ethics the body -building athletes' thoughts for the using of doping. In the study, interview method was used from qualitative research designs. The group of research was consisted of 14 elite bodybuilding athletes who participated in international competitions in the branch of bodybuilding. The data of the study was obtained by one-to-one interview with bodybuilding volunteers who were willing to participate in the study in February 2018, and evaluated with content analysis method. According to the results of the study, due to“zero tolerance”policy of Turkey's Youth and Sports Ministry body-building athletes' in using of doping, depending on the use of doping by athletes of other countries, thoughts of the competition environment in the competitions, body-building athletes respectively; unfair competition, the ministry should be more constructive, there is nobody who do not use it in abroad, to be seen as a doping sport in this branch, getting rid of who has lobby, success cannot be depended only doping, power war of states and finally what they expressed that themes of success is more important than health. bodybuilding athletes' thoughts above how the relationship between the diplomatic power of the countries and the use of doping in international competitions, bodybuilding athletes respectively; lobbying power important in success, making money negotiation, disrespect of diplomatic power, and finally; the work of Turkish athletes expressing their difficult themes, bodybuilding athletes at all costs should be tried in every way to gain thought in the use of doping thoughts, bodybuilding athletes respectively; health is more important than anything else, unethical, doping is the fact of this sport, for victory, everything is legal, and finally, expressing the themes of reaching the desired performance with patience, know that bodybuilding athletes cannot be determined to be doping with wipers prior to an important international competition, in their thoughts on the use of doping for their countries and their own reputations; bodybuilding athletes respectively; feeling the necessity of taking risks on the part of national feelings, necessity of using doping if there is no equality, avoid risk taking, and, lastly, they express their themes incompatible with sports ethics, bodybuilding athletes who participated in the research, made bodybuilding sports using doping in our country and other foreign countries, and their athletes' thoughts about their physiological and bodily changes in their lives after the end of their competition life, bodybuilding athletes respectively; a wide range of health problems, negativity should not be doping and finally taking measures to minimize negativity, participating in the body of the bodybuilding athletes engaged in the bodybuilding sport in our country and other foreign countries using doping and their athletes in their lives after the end of the competition thoughts, bodybuilding athletes respectively; it was determined that they expressed a wide range of health problems, negativity should not be doping and finally taking measures to minimize negativity, participating in the body of the bodybuilding athletes engaged in the bodybuilding sport in our country and other foreign countries using doping and their athletes in their lives after the end of the competition in bodybuilding athletes' thoughts, respectively; It was determined that they expressed a wide range of psychological problems, addiction and, finally, not to affect themes of psychology.