Hemşirelerin iş yaşamı kalitesi, iş stresi ve iş doyumu düzeylerinin belirlenmesi
The effect of nurses' work life quality and business stress levels on work satisfaction
  1. Tez No: 542530
  2. Yazar: TAHA YASİR MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İş yaşamı kalitesi, iş stresi, iş doyumu, hemşirelik, Work life quality, work stress, job satisfaction, nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin iş yaşamı kalitesi ve iş stresi düzeylerinin iş doyumuna etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel tipte olan araştırmanın evrenini bir üniversite hastanesinde çalışan 500 hemşire örneklemini ise 280 hemşire oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, Hemşirelerin İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği ve Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmış, veriler hemşirelerin sözlü onamları alınarak iş yerinde yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programında tanımlayıcı testler, ortalama ve Kolmogorov-Simirnov testi, Tamhane's Post Hoc testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Spearman korelasyon analizi ve lojistik regresyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, hemşirelerin iş yaşamı kalitesi puan ortalaması 107.79±18.98, iş stresi puan ortalaması 37.62±8.77 ve iş doyumu puan ortalaması 61.54±13.32 olarak saptanmıştır. Hemşirelerin iş doyumu ile iş yaşamı kalitesi puan ortalamaları arasında pozitif yönde, iş doyumu ile iş stresi puan ortalamaları arasında negatif yönde ilişki olduğu saptanmıştır. İş/çalışma ortamı, iş algısı ve destek hizmetler değişkenlerindeki algı artışının iş doyumunu artırdığı, iş koşulları ve iş stresi değişkenlerindeki algı artışının iş doyumunu azalttığı saptanmıştır. Hemşirelerin iş yaşam kalitesini artırmak ve iş doyumunu sağlamak için esnek çalışma saatleri olanağı ve uygun koşulları sağlamanın yanında, eğitim ve kendini geliştirme süreçlerini desteklemeye yönelik kurumsal düzenlemelerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of job quality and job stress levels of nurses on job satisfaction. The cross-sectional study included 500 nurses working in a university hospital; the sample consisted of 280 nurses. As a data collection tool; Personal Information Form, Work Life Quality of Nurses Scale and Minnesota Job Satisfaction Scale were used.The data obtained from the study were evaluated by using SPSS 22.0 package program. Descriptive tests, mean and Kolmogorov-Simirnov test, Tamhaneocs Post Hoc test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test, Spearman correlation analysis and logistic regression analysis were used. According to the findings obtained from the study, the mean quality of work life of the nurses was 107.79 ± 18.98, the mean work stress score was 37.62 ± 8.77 and the average job satisfaction score was 61.54 ± 13.32. There was a positive correlation between job satisfaction of nurses and job quality scores; there was a negative correlation between job satisfaction and job stress score. Increased perception of job / work environment, job perception and support services variables increased job satisfaction; it was found that the increase in perception of work conditions and job stress variables decreased job satisfaction. In addition to providing flexible working hours and favorable conditions for improving the quality of work life of nurses and ensuring job satisfaction; it is recommended that institutional arrangements should be made to support nurses' education and self-development processes.