Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan ebe ve hemşirelerin iş doyumu ve yaşam kalitesi düzeylerinin belirlenmesi
Determining job satisfaction and quality of life status of the midwives and nurses working at dr. Zekai Tahir Burak Woman Health and Research Hospital
- Tez No: 236975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, Yaşam Kalitesi, Ebe, Hemşire, Job Satisfaction, Quality of Life, Midwife, Nurse
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan ebe ve hemşrelerin iş doyumu düzeyi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi belirleme amacı ile, tanımlayıcı nitelikte bir araştırma olarak yürütülmüştür. Mayıs 2009 itibari ile Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 390 ebe ve hemşirelerin 286'sı çalışmaya katılmıştır.Veriler katılımcıların sosyo demografik, sağlık davranışlarıve yaşam tarzı özelliklerine ilişkin görüşlerini içeren soru formu ile toplanmıştır. Araştırmada ayrıca veri toplama aracı olarak iş doyumunu belirlemek amacıyla Minesota İş Doyumu Ölçeği ve yaşam kalitesini değerlendirmek içinde Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılan ebe ve hemşirelerin yaşam kalitesi boyutlarından fiziksel sağlık boyutu en yüksek puan (en iyi sağlık statüsü) ve canlılık (enerji) boyutu en düşük puan (en kötü sağlık statüsü) olarak kaydedilmiştir. İş doyumu boyutu değerlendirmesine göre, ebe ve hemşireler içsel doyum boyutundan en yüksek puanı (en iyi sağlık statüsü) ve dışsal doyum boyutundan da en düşük puanı (en kötü sağlık statüsü) almışlardır. Sonuç olarak, ebe ve hemşirelerin iş doyumu ve yaşam kalitelerinin yaş, çalışma süresi, toplam hizmet süresi, çalışma şekli ve sigara içme durumlarından etkilendiği bulunmuştur. Araştırmaya katılan ebe ve hemşirelerin iş doyum düzeylerinin ve yaşam kalitelerinin artırılması için yöneticiler kurum içinde hizmet içi eğitimler planlama, çalışma saatlerini yeniden düzenleme, katılımcıların kurum içinde de sağlıklı beslenmelerini sağlama, sosyal ve sportif aktiviteleri planlama ve mesleki ilerleme olanaklarını geliştirme konularına öncelik vermelidirler.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a descriptive research with the aim of determining the relationship between job satisfaction and quality of life levels of the midwives and nurses working at Dr. Zekai Tahir Burak Woman Health and Research Hospital. For this reason, as of May, 2009, 286 out of 390 midwives and nurses were included in this research. Data were gathered with by a questionnaire covering the participants? socio-demographic characteristics and life style behaviors. ?Minnesota Job Satisfaction Scale? to determine job satisfaction and ?Short Form-36? to determine quality of life of the participants were also used. According to the results of the research, it was found that among the quality of life aspects of the midwives and nurses, health aspect had the highest score (the best health status) while liveliness (energy) aspect had the lowest score (the worst health status). Due to the job satisfaction assessment, nurses and midwives got the highest score (the best health status) from internal satisfaction part and got the the lowest score (the worst health status) from the external satisfaction part of the scale. As a result, health administrators of the institution in which the research was conducted might have completed appropriate regulations in order to improve quality of life and job satisfaction status of midwives and nurses. Health administrators of the study hospital are recommended to give priority to organize in-service training programs, re-arrange working hours, provide healthy dieting options within the working hours, plan social and sports activities, and develop opportunities for progress in professional life of the study population.