Ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi dersine karşı tutumlarını etkileyen faktörlerin araştırılması
The investigation of the factors affecting the attitudes of secondary students on physical education
- Tez No: 542690
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ PEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tutum, beden eğitimi, spor, ortaöğretim, Attitude, physicaleducation, sport, secondary education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim kademesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma; nicel araştırma modeline göre tasarlamış olup survey tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda, araştırma problemi ile ilgili olduğu düşünülen ölçme araçları hedef evrenden seçilmiş olan örneklem grubuna uygulanmıştır. Bu doğrultuda araştıranın evrenini; Ankara İli Kızılcahamam İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı liselerde 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğrenim görmekte olan201 kadın (%40,2), 299 erkek (%59,8) olmak üzere 500 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu ile Güllü ve Güçlü tarafından 2009 yılında geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış olan“Ortaöğretim Öğrencileri İçin Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 24 paket programı ile analiz edilmiştir. Frekans analizi, ikili değişkenlere göre farklılıkları belirlemek amacıyla t-testi, üç ve daha fazla değişkenlere göre farklılıkları belirlemek amacıyla OneWayAnova testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi analiz etmek amacıyla PearsonCorrelation testi yapılmıştır. Araştırma bulgularında, katılımcıların cinsiyet değişkeni, okul türü, aktif olarak spor yapma durumu, sporcu lisansına sahip olma değişkenlerine ait almış oldukları toplam puanlar incelendiğinde öğrencilerin tutum puanlarının istatistiksel olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Katılımcıların tutum puanlarının branş değişkeni, anne-baba eğitim durumu gibi değişkenlerde ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Bir diğer araştırma bulgusunda, yapılan korelasyon analizlerine göre katılımcıların beden eğitimi ve spor dersine karşı tutum puanları ile spor yapma gün sayısı, saat sayısı, ve lisans yılı gibi değişkenler arasında pozitif yönde bir ilişki olmasına rağmen bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak; araştırma kapsamında ele alınan bağımsız değişkenlere ilişkin puan ortalamaları dikkate alındığında bütün değişkenlerde katılımcıların beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının olumlu yönde olduğu görülmektedir. Özellikle istatistiksel olarak anlamlı farklılığın aktif olarak spor yapanlar ve spor lisansı olan öğrenciler lehine olması spor yapma ile beden eğitimi ve spor dersi arasındaki pozitif ilişkiyi ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the attitudes of the students in the secondary scholl education to wards physical education and sports in terms of various variables. Research; was designed according to quantitative research model and relational screening method was used. In this context, the me asurement tools considered to be related to the research problem were applied to thes elected sample group from the target universe. In this direction, the universe of the research; the reare 500 students in 201 women (% 40,2), 299 men (% 59,8)“ who are studying in 2014-2015 academic year in the high schools of Kızılcahamam District of Ankara. ”Physical Education Classroom Attitude Scale for Secondary School Students" was used by Güllü and Güçlü in 2009 for validity and reliability studies with the Personal Information Form created by there searcher in the research. The obtained data were analyzed by SPSS 24 packet program. Frequency analysis, t-test to determine differences according to binary variables, and One Way Anova test to determine differences according to three or more variables. A Pearson Correlation test was performed to analyze the relationship betweenv ariables. When the total scores of participants' gender variables were examined in theresearchfindings, it was determined that the attitude scores of male and female students were statistically different. In the research findings, it was determined that the attitude scores of the students were statistically different when the total scores of the participants a bout the variables such as gender changer, schooltype, active sporting status and athlete license were examined. There was no statistically significant difference in variables such as attitude scores of branch participants and parental education status of participants. In another study, according to the correlation analysis, participants' attitude scores towards physical education and sports lesson were positively correlated with variables such as number of sports days, number of hours, and license years, but this relation ship was not statistically significant. As a result; it is seen that the attitudes of participants to physical education and sports lesson are positive in all variables when considering the point average of the independent variable scovered in the research. Particularly, statistically significant difference positively shows a positive relation betweens ports making and physical education and sports lesson, which is actively favored by sports men and students with sports license