Hesperidinin akustik travmaya bağlı işitme kaybında ratların kokleası üzerine olan olası etkinliğinin elektrofizyolojik ve histopatolojik olarak araştırılması
Electrophysiological and histopathological investigation of the possible effect of hesperidine on the cochlea of rats in acoustic trauma-induced hearing loss
- Tez No: 542691
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KORHAN KILIÇ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
 - Anahtar Kelimeler: Hesperidin, Akustik travma, İşitme kaybı, Hesperidine, Acoustic trauma, Hearing loss
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Gürültüye bağlı işitme kaybı (GBİK), sanayinin gelişmesi ve nüfusun artmasına bağlı olarak birçok insanın gürültülüye maruz kalması sonucu dünya çapında oldukça sık görülen ve görülme sıklığı giderek artan meslek hastalıklarından biri haline gelmiştir. Hastalık yaşam kalitesini önemli derecede azalttığından ve gürültüden korunma her zaman mümkün olmadığından, koruyucu ve tedavi edici birçok farmakolojik ajan üzerinde çalışma yapılmıştır. Tedavi maliyetleri minimal, uygulaması kolay ve olası yan etkileri az olan uygun bir farmakolojik ajanın bulunabilmesi için klinik öncesi ve sonrası çalışmalar devam etmektedir. Biz de çalışmamızda, akustik travmaya (AT) maruz bıraktığımız ratlarda görülen işitme kaybına karşı hesperidinin koruyucu etkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamızda 28 adet dişi, sprague dawley cinsi rat kullanıldı. Çalışma öncesi tüm ratlara distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) ölçümleri uygulandı. DPOAE ölçümleri normal saptanan ratlar randomize olarak her grupta yedişer rat olacak şekilde dört gruba ayrıldı. Grup 1 kontrol grubu olarak değerlendirildi. Grup 2 sadece hesperidin alan grup, grup 3 sadece akustik travma alan grup, grup 4 ise akustik travma ve hesperidin alan grup olarak değerlendirildi. Grup 3 ve 4, ses izolasyonu sağlanan kabinde 4 kHz 110 dB Sound Pressure Level (SPL) şiddetinde serbest ortamda 12 saat boyunca beyaz gürültüye maruz bırakılarak akustik travma modeli oluşturuldu. Grup 4'e AT'den önce üç doz ve AT'den sonra iki doz olacak şekilde; grup 2 ve grup 4'e toplam beş gün boyunca oral gavaj yolu ile günde tek sefer 100 mg/kg dozunda hesperidin verildi. Çalışmanın altıncı gününde, genel anestezi altında DPOAE ölçümleri yapılan 28 rat sakrifiye edilip baş kısımları çıkarılarak kokleaları histopatolojik olarak incelendi. Bulgular: Grup 1 ve 2'deki ratların histopatolojik ve fizyolojik bulguları arasında herhangi bir farklılık izlenmedi. Bu durum hesperidinin ratlar tarafından iyi tolere edildiğini göstermektedir. Grup 3'teki ratların DPOAE bulgularında çalışılan tüm frekanslarda SNR (Signal to Noise Ratio) değerlerinde anlamlı düşme olduğu, histopatolojik olarak da dış tüy hücrelerinde şiddetli düzeyde azalma ile birlikte dejeneratif ve nekrotik hasarlar tespit edildi. Bu durum akustik travmanın oluştuğunu göstermektedir. Grup 4'teki ratlarda ise SNR değerlerinin tüm frekanslarda Grup 3'tekilere göre anlamlı derecede yüksek olduğu, histopatolojik olarak da dış tüy hücrelerinde orta derecede azalma ve spiral ganglion hücrelerinde hafif düzeyde dejenerasyon olduğu izlendi. Bu durum hesperidin uygulamasının akustik travmanın fizyolojik ve histopatolojik etkilerine karşı koruyucu etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Sonuç: Hesperidin, AT'ye bağlı işitme kaybı olan ratlar üzerinde elektrofizyolojik ve histopatolojik olarak belirgin düzelme sağlamıştır. Bu etkileri ile hesperidin, AT'ye bağlı işitme kaybı profilaksisi ve tedavisi için yararlı olabilecek bir antioksidan ajandır.
Özet (Çeviri)
Objective: Noise-induced hearing loss (NIHL) has become one of the most common occupational diseases worldwide due to the increase in noise exposure of people caused by the development of the industry and the increase in population. As the disease significantly affects quality of life and protection against noise is not always possible, many protective and therapeutic pharmacological agents have been studied. To find out the most appropriate agent with minimal treatment cost, easy to apply and lesser side effects, pre- and post-clinical studies continue. In our study, we aimed to investigate the protective effect of hesperidine against hearing loss in rats exposed to acoustic trauma (AT). Methods: Twenty-eight female, sprague dawley rats were used for our study. All rats underwent Distorsion product otoacoustic emission test before the study. The rats with normal DPOAE test were randomly divided into 4 group with 7 rats each. Group 1 was considered as Control Group. Group 2 was considered as Hesperidin Group, Group 3 was Acoustic Trauma Group and Group 4 was Acoustic Trauma+Hesperidin Group. Acoustic trauma model was established to rats in group 3 and 4 with 12 hours exposure to 4 kHz, 120 dB SPL white noise in a sound protected room. Hesperidin was administered to rats in group 4, started 3 days before the noise exposure and continued for 5 days. Group 2 also received hesperidine for five consecituve days at a dose of 100 mg/kg/day by oral gavage route. At the sisth day of the study, DPOAE test was repeated and all rats were sacrified, the cochleas were removed for histopathological examination. Results: There was no significant difference between Gruop 1 and 2 in terms of DPOAE results and histopathologic findings. This shows that, hesperidine was well tolerated by rats. A significant decrease was observed in SNR (Signal to Noise Ratio) values in all studied frequencies in the DPOAE results of rats from Group 3. Also a severe decrease in number od outer hair cells together with degeneration and necrosis were observed at histopathologic evaluation. This shows, acoustic trauma model was formed. The SNR values of Group 4 was significantly higher than those of Group 3 at all studied frequencies. Also there were moderate decrease in number of outer hair cells and mild degeneration in spiral ganglia cells. These findings mean that, hesperidine showed a protection againist acoustic trauma in terms of physiological and histopathological findings. Conclusion: Hesperidine provided a significant phydiological and histopathological protection against acoustic trauma induced hearing loss in rats. With this effects, hesperidine is an antioxidant agent which can be beneficial for protection and treatment of noise induced hearing loss.