Hukuki boyutlarıyla belediyelerde stratejik planlama ve Bağcılar Belediyesi örneği
Strategic planning in municipalities and the case of Bağcilar Municilipality
  1. Tez No: 542695
  2. Yazar: BURCU AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYYUP GÜNAY İSBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Planlama, Mevzuat, Bağcılar belediyesi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Stratejik düşünme unsuru, gelişen ve değişen koşullara uygun, modern sistem anlayışını benimsemeyi ifade etmektedir. Çalışmaların belirli bir stratejide yönetiminin sağlanması da yine aynı şekilde etkisini yansıtan eğilim olmaktadır. Diğer yandan çalışma süreçlerinin planlama kavramı ile ilişkilendirilmesi, bu yönde önem taşıyan bağlamdır. İş süreçlerinde yapılandırmaların sağlanması ve verimli sonuçların alınması, memnuniyetin yükseltilmesine ortam hazırlamaktadır. Memnuniyet kavramı ise belediyeler gibi doğrudan halk eğilimli çalışmalar geliştiren birimler açısından önemli olan işleyiştir. Belediyelerde stratejik planlamaların geliştirilmesinde en önemli eğilim, kaynakların kısıtlı olmasından kaynaklı olarak etkin bir bütçeleme ile çalışma süreçlerinin geliştirilmesi olmaktadır. Performans esaslı bütçeleme anlayışı, bu kapsamda değerlendirilen niteliktir. Faaliyetlerin, performans göstergeleri ile sağlanması ise, verimli sonuçlar almada etkili olan işlevselliktir. Çalışma kapsamında stratejik planlama ile ilişkili literatür taramasının yanı sıra, Bağcılar belediyesi üzerinde de örneklem çalışması geliştirilmiştir. Buna göre araştırmada Bağcılar belediyesinin stratejik amaçları, hedefleri, misyonu, vizyonu, SWOT analizi, performans programları, performans gösterimleri, faaliyet raporları ve temel değer ile ilkeleri incelenmeye çalışılmıştır. Stratejik planlamanın geliştirilmesinde hedeflerin yapılmasında en önemli faktör, performans esaslı bütçeleme yapısının oluşturulmasıdır. Bu durumu sağlayabilmek amacıyla Bağcılar belediyesinde stratejik planlamada revizyon geliştirilmiştir. Güncelleme ile beraber odaklanılan sistem anlayışı, faaliyetlerin performans ile ilişkisinin artırılması eğilimi olmuştur. Bu yönde bir eğilim göstermede ise hızlı nüfus artışları ile beraber kentsel dönüşüm odaklı çalışmalarda maliyetin fazlaca kullanılması olmuştur. Ancak yasal kapsamda yalnızca görevli olan birimlerin ve etkin bir stratejik planlama eğiliminin oluşturulamaması, bütçeleme sistemlerinde zor süreci oluşturan unsur olmaktadır. Çalışma etkinliklerinde bu sayede sistemlerin oluşturulması gerekliliği mantığı, değerlendirilen unsurlar arasında yer edinmiştir. Stratejik planlama ile ilgili gereklilik taşıyan mantıksal kapsamın ifade edilmeye çalışılması niteliği, araştırma temelinde irdelenen ve gerekli çözüm önerilerinin geliştirilmesi özelliğindedir.
Özet (Çeviri)
The element of strategic thinking expresses the adoption of the modern system conception in accordance with developing and changingconditions. Providing the management of a particular strategy is also a trend that reflects the same effect. On the other hand, the linking of work processes with the concept of planning is the important context in this respect. In the process of business processestoprovide the configuration and to get productive results, the environment is prepared to increasesat is faction. The concept of satisfaction is important for municipalities that developpublicly-oriented studies like municipalities. One of the most important trends in the development of strategic plans in municipalities is the development of effective budgetingand work processesdueto limited resources. Performance based budgeting is the qualityevaluated in thiscontext. Providing activities with performance in dicators is a function that is effective in getting productiveresults. In the scope of the study, in addition to the literature reviewrelatedt o strategic planning, a sampling study was also conducted on Bağcılar Municipality. According to this research, the strategic objectives, objectives, mission, vision, SWOT analysis, performance programs, performance demonstrations, activity reportsand basic values and principles of Bağcılar municipalityweretriedto be examined. In the development of strategic planning, the most important factor in achievingthe objectives is the formation of performance based budgeting structure. In ordertoprovide this situation, Bagcilar Municipality revisedits strategic plans. System focus, along with updating, tendedtoincrease the relationship of activitiesto performance. If this trendshows a tendency, rapidpopulationgrowt hand costlyuse of urban transformation-orientedstudies have been used. However, the failureto form onlytheunits in charge and the tendency of effective strategic planning in the legal contextconstitutes a difficult process in budgeting systems. Then ecessity of establishing systems at thislevel in the studyactivities has taken its placea mong the evaluated elements. The nature of at tempting to express the logicalscope of the necessity of strategic planning is that it is based on research and the development of necessary solution proposals. KeyWords:Strategy, Strategic Planning, Legislation, Bağcılar Municipali