Lateral epikondilitli hastalarda kayropraktik servikal manipülasyonun ağrı ve fonksiyonellik üzerindeki etkisi
The effect of chiropractic cervical manipulation on pain and functionality in patients with lateral epicondylitis
- Tez No: 542702
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lateral Epikondilit, Kayropraktik, Servikal Manipülasyon, Lateral Epicondylitis, Chiropractic, Cervical Manipulation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Lateral epikondilit ya da tenisçi dirseği, kolun sık görülen bir hastalığı olup, kavrama, elle sıkma gibi aktivitelerde dirseğin lateralinde artan ağrıyla karakterizedir. Lateral dirsek ağrısı; dirsek eklem patolojilerinden veya C5-6, C6-7 servikal vertebra problemlerinden kaynaklanabilir. Bu bilgiler ışığında çalışmamızın amacı, lateral epikondilitli hastalarda kayropraktik servikal manipülasyonun ağrı ve fonksiyonellik üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Lateral epikondilit tanısı konmuş, 20-50 yaş aralığında (yaş ort: 32,42 ± 9,20) 50 gönüllü birey çalışmaya dahil edildi. Olgular kayropraktik servikal manipülasyon (KSM) (n=25, 18 kadın, 7 erkek) ve kontrol (Sham) (n= 25, 21 kadın, 4 erkek) grubu olmak üzere ikiye ayrıldı. Uygulama öncesi tüm olgular Numerik Ağrı Skalası (NAS), Hasta Bazlı Önkol Değerlendirme Anketi (HBÖDA) ve JAMAR Hidrolik El Dinamometresi ile değerlendirildi. Ardından KSM grubuna tek bir manipülasyon uygulandı, kontrol grubuna ise aynı pozisyon verildi; ancak herhangi bir manipülasyon tatbik edilmeksizin sadece bu pozisyonda 30 sn. beklemeleri istenildi. Uygulamanın hemen ardından tüm olgular aynı yöntemler ile değerlendirildi. Yapılan grup içi analizlere göre, iki grupta da NAS, HBÖDA ve kavrama kuvveti olmak kaydıyla tüm parametrelerde anlamlı farklılıklar bulundu. Gruplar arasında ön ve son testlerin farkının karşılaştırılmasında ise sadece epikondilitin olduğu sağ dirsekte ağrı parametresinde, el kavrama kuvvetinde ve HBÖDA'da KSM grubu lehine istatistik olarak anlamlı bir değişim gözlendi. Çalışmamızda her iki grupta da yapılan uygulamaların ağrı ve fonksiyonellik açısından anlamlı değişimler oluşturmasının yanı sıra, özellikle kayropraktik servikal manipülasyon uygulamasının daha etkili olduğu belirlendi. Tek bir uygulama ile ortaya konulan bu değişimlerin uzun süreli uygulamalar sonunda daha da etkili olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
The lateral epicondylitis or tennis elbow is a common disease of the arm and is characterized by increased pain at the lateral side of the elbow in activities such as grip, hand tightening. Lateral Elbow Pain can be caused by elbow joint pathologies or C5-6, C6-7 cervical vertebra problems. The aim of our study was to determine the effect of chiropractic cervical manipulation on pain and functionality in patients with lateral epicondylitis. Fifty volunteers aged between 20 and 50 years (mean age: 32,42 ± 9,20), diagnosed with lateral epicondylitis, were included in the study. The patients were divided into two groups as chiropractic cervical manipulation (CSM) (n = 25, 18 female, 7 male) and Control (Sham) (n = 25, 21 female, 4 male) group. All patients were evaluated with Numeric Pain Scale, Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation (PRTEE) questionnaire and JAMAR Hydraulic Hand Dynamometer. In order to reveal the effect of chiropractic cervical manipulation on functionality and pain, manual application was made to the CSM group and the same position was given to the control group for 30 sec. expected without applying any manipulation. Immediately after the application, the cases were evaluated with the same methods. According to the in-group analysis, there were significant differences in all parameters in terms of NAS, PRTEE and grip strength in both groups. In the comparison of the difference between the pre and post tests in the groups, a statistically significant change was observed in the pain parameter in the right elbow with epicondylitis only, in the hand grip strength and PRTEE in favor of the KSM group. In our study, in addition to the significant changes in pain and functionality in both groups, chiropractic cervical manipulation was found to be more effective. We believe that the changed introduced by a single application will be more effective at the end of long term applications.