Entomopatojen bakteri içeren bazı biyopreparatların Culiseta longiareolata (Macquart) (Diptera: Culicidae) larvalarına etkinliğinin belirlenmesi
Determination of efficacy of some biopreparats included entomopathogenic bacteria on Culiseta longiareolata (Macquart) (Diptera: Culicidae) larvae
- Tez No: 542821
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER DURMUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Culiseta longiareolata, Bacillus sphaericus, Bacillus thuringiensis var. israelensis, Bacillus thuringiensis var. kenyae, larvisit, Culiseta longiareolata, Bacillus sphaericus, Bacillus thuringiensis var. israelensis, Bacillus thuringiensis var. kenyae, larvicide
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez kapsamında Türkiye'de sivrisinek larva mücadelesinde ruhsatlı bakteri içerikli iki biyosidal ürün ile Türkiye'den izole edilen üç yerel izolatın Culiseta longiareolata (Macquart) (Diptera: Culicidae) larvalarına etkileri ve yerel izolatların sivrisinek mücadelesinde kullanım olanakları araştırılmıştır. Denemelerde 2018 yılında Muğla ilinden toplanan C. longiareolata yumurtaları Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'ndeki iklim odalarına getirilerek, 27±1°C sıcaklık, % 70±5 orantılı nem ve 12:12 saat fotoperiyota sahip laboratuvar koşullarında yetiştirilmiştir. Geç üçüncü dönem C. longiareolata larvaları ile yapılan denemelerde Bacillus sphaericus içeren VectoLex WDG ve Bacillus thuringiensis var. israelensis içeren VectoBac 12 AS ticari preparatlarının arazi dozları, arazi dozlarının yarı ve çeyrek dozları ile Prof. Dr. Recep Kotan (Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, Erzurum)'dan temin edilen B. sphaericus içeren bir, Bacillus thuringiensis var. kenyae içeren iki yerel izolatın % 1-10'luk dozları araştırmaya konu olmuştur. Sonuç olarak; laboratuvar koşullarında ruhsatlı biyopreparatların önerilen arazi dozlarında ve arazi dozlarının yarısında C. longiareolata'ya karşı % 100 etkili olduğu ve Türkiye'den izole edilen B. sphaericus içeren yerel izolatın önerilen doz ve daha alt dozlarında C. longiareolata'ya karşı % 100 etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis, were researched our country registration for the control of mosquito larvae two biocidal products containing bacteria with three local isolates isolated from Turkey Culiseta longiareolata (Macquart) (Diptera: Culicidae) effects on the larvae and the use of local isolates. C. longiareolata eggs collected from the province of Muğla were grown in the climate rooms at the Ege University Faculty of Agriculture, Department of Plant Protection under laboratory conditions, at a temperature of 27±1°C and a humidity of 70±5% and photoperiod of 12:12 hours. In the experiments made with the late third C. longiareolata larvae, were studied doses of VectoLex WDG (Bacillus sphaericus) and VectoBac 12 AS (Bacillus thuringiensis var. israelensis) field doses, semi and quarter of field doses with was provided Professor Dr. Recep Kotan (Atatürk University, Faculty of Agriculture, Department of Plant Protection, Erzurum) doses of one local isolate containing B. sphaericus and two local isolates containing Bacillus thuringiensis var. kenyae between % 1-10. As a result, both commercial preparations field doses and half of the field doses % 100 effective in C. longiareolata and local isolates containing B. sphaericus were found to be recommended dose and at lower doses C. longiareolata against % 100 effective under laboratory conditions.