İlkokul 4.sınıf öğrencilerinin matematik öz-yeterlik düzeylerinin incelenmesi
Examining 4th grade elementary students' sources of mathematics self-efficacy
  1. Tez No: 542939
  2. Yazar: GÜLŞAH ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEY HACIÖMEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yeterlik, Matematik, İlkokul, Öğrenci, Self-efficacy, Mathematics, Elementary School, Student
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
İlkokul 4.Sınıf Öğrencilerinin Matematik Öz-yeterlik Düzeyinin İncelenmesi Bu araştırmada ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin Matematik Öz-yeterlik düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu amaç kapsamında öncelikli olarak Usher ve Pajares (2009) tarafından geliştirilen Matematik Öz-yeterlik Kaynakları Ölçeğinin ilkokul 4. sınıf öğrencileri için geçerlik ve güvenilirlik çalışması yapılmıştır. Geçerlik ve güvenilirlik çalışmaları Matematik Öz-yeterlik Kaynakları Ölçeğinin Türk kültüründe kullanılabilecek bir ölçme aracı olduğunu ortaya koymuştur. Ölçeğin bütünü için Cronbach alfa güvenilirlik katsayısı .82 olarak hesaplanmıştır. Ölçek alt boyutları için güvenilirlik katsayıları sırasıyla .62, .76, .90 ve .85 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin Türkçeye uyarlama çalışması yapıldıktan sonra araştırma kapsamında 2011-2012 eğitim öğretim yılında Çanakkale il merkezindeki ilkokullarda öğrenim gören 4. sınıf öğrencilerine Matematik Öz-yeterlik Kaynakları Ölçeğinin uygulaması ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda öğrencilerin öz-yeterliklerinin Kişisel Deneyimler, Dolaylı Yaşantılar, Sosyal İknalar ve Fizyolojik Durumlar alt boyutlarında“Katılıyorum”düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Matematik Öz-yeterlik Kaynakları Ölçeğinden elde edilen görüşleri cinsiyet, matematik dersi başarısı değişkenine göre incelenmiş ve cinsiyet değişkenine göre Dolaylı Yaşantılar faktöründe anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Kişisel Deneyimler, Sosyal İknalar ve Fizyolojik Durumlar faktörlerine ilişkin görüşlerinde ise anlamlı bir fark bulunamamıştır. Matematik dersi başarısı değişkenine göre öz-yeterlik düzeylerinin farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla yapılan tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonucunda; iv Kişisel Deneyimler, Dolaylı Yaşantılar, Sosyal İknalar, Fizyolojik Durumlar faktörlerine ilişkin görüşlerinde anlamlı bir fark olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Examining 4th Grade Elementary Students' Sources of Mathematics Self-efficacy This study aimed to investigate mathematics self-efficacy levels of elementary school 4th grade students . The study was conducted using the scan pattern of the research methods. As part of this aim to primarily Usher and Pajares (2009) developed by the Mathematics SelfEfficacy Scale Resources are made of elementary validity and reliability study for 4th grade students. Validity and reliability studies of Mathematics Self-Efficacy Scale Sources have revealed that there is a measurement tool that can be used in Turkish culture. Scale reliability coefficients for the sub-dimensions respectively .62, .76, .90 and .85 has been calculated. After the scale of the Turkish adaptation work done in the 2011-2012 academic year studying in primary schools surveyed in the city of Çanakkale 4th grade students of Mathematics SelfEfficacy Scale it was carried out with the application of resources. After the examination results of the Students' Personal Competencies of Personal Competencies, Indirect Experiences, Social Persuasion and Physiological Status of“Acceptance”level was determined. Mathematics Self-Efficacy Scale gender of views obtained from the Resources, mathematics course, According to school variables were examined and According to gender a significant difference compared to the indirect Experiences factors significant difference was detected. Personal experiences, a significant difference in the opinions of the factors of social persuasion and physiological status could not be found. According to the variable Mathematics course made in order to examine whether they differ self-sufficiency level of one-way analysis of variance (ANOVA) on the results; personal experiences, indirect experiences, social persuasion, physiological conditions was found to be a significant difference in opinion regarding the factors. vi When comparisons are made according to the school variable; Personal Experiences, indirect Experiences, Social Persuasion have been observed that there is a difference in views on the physiological status factors.