P-synephrine suplementasyonunun elit taekwondocularda vücut yağ oranı ve kan lipid değerleri üzerine etkisi
The effect of P-synephrine supplement on body fat ratio and blood lipid values in elite taekwondo athletes
- Tez No: 542964
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET PENSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: p-Synephrine, suplement, ergojenik, taekwondo, p-Synephrine, supplement, ergogenic, taekwondo
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bir ergonejik destek olarak görülen p-Synephrine'nin; yağ metabolizması üzerine olumlu etkilerinin birtakım araştırmacılar tarafından belirlenmesi, günümüzde p-Synephrine'nin sporcular tarafından kullanımını oldukça artırmıştır. Tüm bu nedenlerden dolayı, p-Synephrine takviyesinin, iki hafta gibi kısa süre içerisinde sporcuların vücut yağ oranlarında ve kan lipit değerleri üzerinde oluşturabileceği değişimlerin belirlenmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmaya Türkiye taekwondo milli takım kampında yer alan 8 erkek elit taekwondocu gönüllü olarak katılmıştır. Denekler 4 haftalık milli kamp süresi içerisinde, 2 hafta boyunca her gün 1 adet (10gr/kapsül) p-Synephrine takviyesi, 3 günlük dinlenmenin ardından 2 hafta süresince de Plasebo (10gr/rengi ve tadı aynı olan kapsül) takviyesi almışlardır. Tüm destek ürünleri rastgele sıra ve çift kör protokolü uygulanarak yapılmıştır. Tüm ölçümler p-synephirine ve plasebo takviyesi öncesi, p-synephirine takviye sonrası ve plasebo takviye sonrası olmak üzere, 3 kez vücut ağırlığı, deri kıvrım kalınlığı, kan ve idrar ölçümleri yapılmıştır. Çalışma bulgularında, p-Synephrine desteğinin vücut ağırlığı, vücut yağ oranını, kan lipid değerlerinin parametreleri olan, kan Trigliserid, HDL, LDL, TBARS, MDA değerlerini ve İdrar TBARS, MDA değerleri üzerinde p-Synephrine desteğinin anlamlı etkisinin olmadığı bulunmuştur (p>0.05). Bu çalışmanın sonucunda, elit taekwondocularda p-Synephrine desteğinin vücut yağ oranının azalmasında ve kan lipid değerlerinin değişiminde etkisinin olmadığı ayrıca kısa süre içerisinde kilo düşmeye yardımcı olmadığınıda belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The positive effects of P-Synephrine, seen as an ergonegic support, on fat metabolism, which has been proved by a number of studies, has increased the use of p-Synephrine by athletes. For all these reasons, the aim of the reserach is to study the changes that p-Synephrine supplementation may have on body fat ratios and blood lipid values within a short period of two weeks. The participants of the study are eight male volunteer taekwondo players in Turkish National Taekwondo team camp. The participants intake 1 (10g / capsule) p-Synephrine supplement each day for 2 weeks in the 4-week camp period, and placebo (10gr / the same capsule with the same color and taste) for 2 weeks following a 3-day rest period.All supplementary products are given in a random and a double blind procedure.All measurements which are body weight, skinfold thickness, blood and urine were made 3 times before p-synephirine and placebo supplementation, after p-synephirine supplementation and after placebo supplementation.It was observed that p-Synephrine support did not have a significant effect on body weight, body fat percentage, body fat percentage, blood triglyceride, HDL, LDL, TBARS, MDA, urine TBARS and MDA values (p> 0.05).As a result of this study, it was examined that p-Synephrine supplementation in elite taekwondo players did not have any effect on lowering the body fat ratio and changes in blood lipid levels and also did not help to decrease weight in a short time.