Kamu Hukuku açısından İslam mezheplerinin yakınlaşması
The approximation of religis on point of Public Law
  1. Tez No: 542965
  2. Yazar: NAZANİN SORAYYAYE ZAFAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANIL ÇEÇEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mezhep, Yakınlaşma, Darul takrib, İslam, Şia, Sünni, Sect, Alliance, Darul Takrib, Islam, Shia, Sunni
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Takrib çalışmalarının ister istemez beraberinde getirdiği toleranslı yaklaşımların, Oniki İmamcı mezhepsel dogmaları tahrip ettiğini düşünen muhafazakar bir ulema-yönetici zümresi öteden beri mevcuttu. Bu yeni dengenin bu kesimi memnun ettiği muhakkaktır. İyi bir gözlemci, takribçi idealler etrafında kurulan Kum'daki Dinler ve Mezhepler Üniversitesi'nin kadro ve eğitim programlarının görece liberal çehresi ile, aynı şehirdeki Şii idealizminin yüksek öğretimdeki ulus lararası meşhur markası el-Mustafa Üniversitesi'nin muhafazakar çehresini mukayesede fazla zorlanmaz. Ehl-i Beytçilik el-Mustafa özelinde devlet desteğiyle gerçekten dev bir tüzel kimlik ortaya çıkartırken, takribçi idealler diğerinde kısıtlı imkanlarla işini yürüten bir vakıf teşebbüsünün eline bırakılmıştır. Örnekleri çeşitlendirmek mümkündür. Bunun diğer anlamı, aynı gayeyi hedefleyen devlet aygıtlarının, kurumsal dengeleri tümden bozabilecek bir rekabeti içten içe taşıdıklarıdır. Birinin bir kazanımı diğerinin zararına algılanabilmektedir. Buradaki belirleyici, İran'ın iç siyasal dengelerinin muhafazakar mı yoksa daha liberal bir zeminde mi kurulacak olmasıdır. Bu nun dışarıya yani Şii olmayan dünyaya yansıması ise, takrib idealinin Sünni zihinlerde epeyce yozlaşmasıdır. Ne yazık ki İran'ın son yıllardaki dış politikası, bir asırdır İslam birliği idealinin bir parçası haline gelmiş 'takrib-i mezâhib'e Müslümanlar nezdinde son darbeyi indirmiştir. Ümmetçi-İslamcı çevreler açısından bile bu vakitten sonra takribin saygın bir karşılığı muhtemelen olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
There has been a conservative ruling-ruler disillusionment that thinks that the tolerant approaches that reluctantly or inevitably brought about the destruction of the Twelve Imamatic sectarian dogmas. It is certain that this new equilibrium is satisfactory to this segment. A comparatively liberal figure of the staff and education programs of the University of Din and Schools of Confucius, established around a good observer, ideals of subordination, does not overcompensate the conservative landscape of al-Mustafa University, the famous national brand of higher education in Shi'i idealism in the same city. While the Ahl al-Baytchilik had created a truly gigantic legal entity with state support in particular for el-Mustafa, the other ideals were left to the hands of a foundation undertaking that carried on with limited opportunities. It is possible to vary the samples. The other implication is that government devices aiming at the same entity have carried inwardly a rivalry that can totally distort institutional balances. One's achievement can be perceived as the loss of the other. The determinant here is whether Iran's internal political balances will be established on a conservative or more liberal basis. If this is a reflection on the outside world, that is, on the non-Shia world, then the relative ideal is a degeneracy in the Sunni minds. Unfortunately, the foreign policy of Iran in recent years has reduced the last blow to Muslims to 'takrib-i mezâhib', which has become a part of the centuries-old Islamic Union ideal. Even in terms of the Ummah-Islamist circles, it is unlikely that there will be a considerable repayment after this time.