Selektif IgA eksikliğinde T regülatuvar hücre düzeyinin otoimmünite ile ilişkisi
The relationship between regulatory T cells and autoimmunity in patients with selective İgA deficiency
- Tez No: 543037
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TUNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Romatoloji, Allergy and Immunology, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Otoimmünite, Regülatuvar T hücreleri, Selektif IgA eksikliği, Autoimmunity, Regulatory T cells, Selective IgA deficiency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Selektif IgA eksikliği tanılı erişkin hastalarda Regülatuvar T hücre düzeyini sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmayı ve bu verinin otoimmünite ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Selektif IgA eksikliği tanısıyla Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Kliniğinde takipli 28 hasta ile benzer yaş ve cinsiyette 15 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi.Hasta ve kontrol grubundan Treg hücre düzeyi flowsitometri yöntemi ile incelendi. Çalışmada değerlendirilecek hastalar ile ilgili klinik ve demografik veriler, otoantikor ve diğer laboratuvar parametreleri dosya kayıtlarından elde edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen sIgA eksikliği hastalarının yaş ortalaması 34.3±12.1, kontrol grubunun 30.9±8.4 olarak hesaplandı. Grupların yaş ve cinsiyet dağılımı benzerdi (sırasıyla p=0.532 ve p=0.512). İki grup arasında, Treg hücre oranı ve mutlak sayıları açısından ise fark bulunamadı (sırasıyla p=0.386 ve p=0.858). sIgA eksikliği hastaların 19'unda (%67.8), kontrol grubunun 4'ünde (%26.7)herhangi bir otoantikor pozitif bulundu (p=0.01). sIgA eksikliği hastalarında, en sık tespit edilen otoantikor, 16 (%57.1) kişide pozitif bulunan ANA idi. sIgA eksikliği hastalarında, otoimmünite tespit edilen grupta hem Treg hücre oranı hem de mutlak Treg hücre sayıları daha düşük olmasına rağmen, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (sırasıyla %3.4 vs %4.2, p=0.223 ve 77.7/mm3vs 80.9/mm3, p=0.223). Sonuç: sIgA eksikliği hastaları ile sağlıklı kontrol grubunun Treg hücre oranları ve düzeyleri arasında fark bulunamadı. Otoimmünite oranı, sIgA eksikliği hastalarında kontrol grubundan daha yüksek bulundu. Erişkin sIgA eksikliği hastalarında Treg hücre düzeyinin otoimmünite ile ilişkisini araştıran, otoimmünite tanısının klinik ve laboratuvar olarak konulduğu, daha fazla sayıda hastanın değerlendirildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to compare the level of regulatory T cells betweensIgA deficiency patients and healthy control, and to investigate the relationship of this data with autoimmunity. Methods: The study included 28 patients with sIgA deficiency and 15 age- and gender-matched healthy controls at Necmettin Erbakan University, Meram Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Division of Immunology and Allergy Disease. The level of Treg cellswas analyzed by flow-cytometer method. Clinical and demographic data, autoantibody levels and other laboratory parameters ofthe patients were obtained from the records. Results:The mean age of sIgA deficiency patients was 34.3±12.1 and the control group was 30.9±8.4.Age and gender distribution of the groups were similar (p=0.532 and p=0.512, respectively). There was no difference between the two groups in terms of Treg cell percentage and absolute numbers (p=0.386 and p=0.858, respectively).At least one autoantibody was positive in 19 (67.8%) of the sIgA deficiency patients and 4 (26.7%) of the control group (p=0.01).In sIgA deficiency patients, the most frequently detected autoantibody was ANA which was positive in 16 (57.1%) subjects.In sIgA deficiency patients with autoimmunity,the percentage and absolute numberof Treg cells were lower than the patients without autoimmunity, but the difference was not statistically significant (3.4% vs 4.2%, p=0.223 and 77.7/mm3vs 80.9/mm3, p=0.223, respectively). Conclusion:There was no significant difference between the percentage and level of Treg cells among sIgA deficiency patients and healthy controls.The frequency of autoimmunity was higher in patients with sIgA deficiency than the control group.Further studies including more patients are neededto investigate the relationship of Treg cell level with autoimmunity in adult sIgA deficiency patients, in whichthe diagnosis of autoimmunity is establishedby clinical and laboratory findings.