Küreselleşme sürecinde marka kent kavramının uluslararası ve ulusal örnekleri üzerinden incelenmesi
Investigation on the international and national examples of the brand city concept in the globalization process
  1. Tez No: 543063
  2. Yazar: CEYDA YAĞMUR GÜMÜŞKANAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JÜLİDE ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Marka Kent, Kent, Marka, Globalization, Brand Kent, Kent, Brand
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışması; küreselleşme kavramı, küreselleşmenin kentler üzerindeki etkileri, bu doğrultuda kentlerin markalaşma süreci ve uluslararası ve ulusal marka kent örneklerini inceleme amacı taşımaktadır. Küreselleşme sürecinin ortaya çıkması ile dünya üzerinde önemli ekonomik, kültürel, siyasi, ekolojik ve örgütsel değişimler ve gelişmeler yaşanmıştır. Günümüzde, küreselleşme süreci ile yaşanan değişimlerle oluşan kentsel sorunlara çözüm arayışları büyük bir öneme sahip olmuştur. Bu çözüm arayışları yeni kentleşme akımları, yarışmacı kentler, marka kentler ve kentsel dönüşüm gibi yaklaşımları doğurmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde; küreselleşmenin tanımı ve gelişim aşamaları irdelenerek, küreselleşmenin göstergeleri ve bu göstergelerin kentlere olan etkileri incelenecektir. Birinci bölümün son kısmında ise küreselleşmenin kentler üzerindeki etkileri, kentlerde küreselleşme ile yaşanan değişimler ve dönüşümler ele alınacaktır. İkinci bölümde; marka kent kavramı ve gelişim süreci incelenerek, markalaşma sürecinde ki değişim ve yenilenme hareketleri olumlu ve olumsuz yanları ile irdelenecektir. Öneri marka kent kriterleri alt başlıklar halinde anlatılacak ve kentler üzerinden inceleme yapılacaktır. İkinci bölümün son kısmında ise marka kent kavramının kentler üzerindeki etkileri, marka kent kavramı ile kentlerde yaşanan değişimler ve farklılıklar değerlendirilecektir. Üçüncü bölümde; uluslararası marka kent örnekleri ve ulusal marka kent örneklerinin değerlendirilmesine ayrılmıştır. Kentlerin küreselleşme ve marka kent olma sürecindeki tarihsel gelişimleri incelenerek, ikinci bölümde belirlenen marka kent kriterleri üzerinden bir değerlendirme yapılacaktır. Sonuç bölümünde ise; marka kent kavramı ve kriterleri değerlendirilip, örnek seçilen kentler üzerinden genel bir değerlendirme yapılıp, öneriler belirtilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis by examining the concept of globalization; the effects of the globalization of cities and city branding process in this direction and purpose of investigations brand cities. With the emergence of the globalization process the world over important economic, cultural, political, ecological and organizational change and led to improvements. Today, with globalization process in the search for solutions to urban problems change a great importance. The search for this solution to brand the city review, urban identity and urban regeneration projects in the review. The first section of the study; It will explore the definition and development phases of globalization the globalization indicators and the effects of these indicators, cities will be examined. The last part of the first chapter, the effects of globalization, cities, cities with globalisation changes and transformations is one of the topics in this section again. In the second part of the study; brand concept and development process of the city is in the process of branding by examining that change and renewal transactions are discussed with the pros and cons. In the case of subheadings brand city criteria evaluated through the mining towns with a table. The last part of the second part is the brand concept of its effects on urban cities, change in cities with urban brand concept and differences are explained in this section. The third part of the study; examples of international brand city and is divided into national brand city samples. The historical process of globalization and brand urban cities have their development can be determined, the second section will be evaluated through the city brand, which you will learn about criteria. The conclusion section; globalization and evaluated and that the global brand city concepts in the process developing and in the fight to return the brand development cities reviewed and judged.