Ca0.75Zn0.25Fe2O4 ferrit malzemesinin iletkenlik ve dielektrik özelliklerinin incelenemesi
Conductivity and dielectric properties of Ca0.75Zn0.25Fe2O4 ferrite material
  1. Tez No: 543131
  2. Yazar: AYNUR KILIÇARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ca-Zn ferritler, XRD, Dielektrik özellikleri, Birlikte çökeltme yöntemi, Ca-Zn ferrites, XRD, Dielectric properties, Co-precipitation method
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Ca0,75Zn0,25Fe2O4 formülüne sahip kalsiyum-çinko ferrit nano parçacıkları kimyasal birlikte çökeltme metodu kullanılarak hazırlanmıştır. Hazırlanan numunenin XRD ve SEM ölçüm teknikleri ile karakterizasyonu yapılmıştır. XRD sonuçları hazırlanan numunenin kübik spinel kristal yapıya sahip olduğunu doğrulamıştır. Ca0,75Zn0,25Fe2O4 numunesinin kristal boyutu Debye Scherrer eşitliğinden yararlanılarak 12.77 nm olarak ölçülmüştür. Hazırlanan numunenin dielektrik ve empedans özellikleri 20 Hz-10 MHz frekans ve 350 K-700 K sıcaklık aralığında incelenmiştir. Ayrıca malzemenin AC ve DC iletkenlik özellikleri bu çalışma kapsamında sunulmuş ve detaylı şekilde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The calcium-zinc ferrite nano-particle with the formula of Ca0,75Zn0,25Fe2O4 was prepared by using the chemical co-precipitation method. The prepared sample was characterised by using X-Ray diffraction (XRD) and scanning electron microscopy (SEM). XRD analysis indicates that Ca0,75Zn0,25Fe2O4 nanoparticle crystallizes in the cubic spinel phase. The crystallite size of the sample obtained from Debye Scherrer's equation was found to be 12.77 nm. The dielectric and impedance properties of Ca0,75Zn0,25Fe2O4 has been investigated in the frequency range from 20 Hz to 10 MHz and in the temperature range from 350 K to 700 K. The AC and DC conductivity of the prepared sample has been also presented and discussed in detail.