Dijital iletişim çağında toplumun medyatikleşmesiyle dönüşen şöhret kültürü
The transforming celebrity culture in digital communication age due to mediatization
- Tez No: 543230
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Şöhret Kültürü, Medyatikleşme, Sosyal Medya, Sosyal Medya Fenomenleri, Celebrity Culture, Mediatization, Social Media, Social Media Celebrities
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 379
Özet
Bu doktora tezinin amacı; tarihin her döneminde şöhret kültürü farklı biçimlerde var olmasına rağmen, dijital iletişim çağında sosyal medya platformlarının sıradan insana sağladığı olanakların modern şöhret kültüründe ve şöhret olma biçimleri üzerinde meydana getirdiği dönüşümlerin analiz edilmesidir. Bu bağlamda toplumun medya- tikleşmesiyle birlikte sosyal medya fenomenlerine takipçilerinin bağlanmasını sağla- yan faktörler tespit edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, nicel ve nitel olmak üzere iki farklı araştırma yöntemi kullanılmıştır. Anket yöntemi, sosyal medya fenomenlerinin takipçilerine uygulanmıştır. Derinlemesine görüşme yöntemiyse, sosyal medya fe- nomenlerine uygulanmıştır. Araştırma kapsamında, sosyal medya fenomenlerine takipçilerinin bağlanmasını sağlayan faktörleri saptamak için nicel bir araştırma yön- temi olan anket yöntemi; sosyal medya fenomenlerinin takipçilerine internet orta- mında uygulanmıştır. Tüm sosyal medya fenomenlerini takip eden kullanıcılara çe- şitli sınırlılıklar nedeniyle ulaşılamayacağı için amaçlı örnekleme yöntemiyle, You- tube veya Instagram'da takipçi sayısı 10.000 üzerinde olan sosyal medya fenomenle- rini takip eden 687 takipçi çalışmanın örneklemi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci araştırma yöntemi olan derinlemesine görüşme yönteminin evrenini Türk sos- yal medya fenomenleri oluşturmaktadır. Bu araştırmada, nitel örneklem yöntemle- rinden biri olan amaçlı örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Instagram'da takipçisi sayısı 10.000 üzerinde olan ve çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden“on”Türk sosyal medya fenomeni, araştırmanın örneklemi olarak belirlenmiştir. Sosyal medya fenomenleriyle elektronik posta yoluyla iletişime geçilerek yarı yapılandırıl- mış şekilde hazırlanmış“17”sorudan oluşan görüşme formunu yanıtlamaları talep edilmiştir. Görüşmeye katılan sosyal medya fenomenlerinden elde edilen veriler, kategorilere göre ayrıldıktan sonra, betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; sosyal medya platformlarının sıradan insa- na sağladığı olanakların, modern şöhret kültüründe ve şöhret olma biçimleri üzerinde dönüşümler meydana getirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation thesis is to analyze the transformations in the ce- lebrtiy culture and and the ways of becoming a celebrity that the possibilities social media platforms offered to the ordinary people have caused in this digital age, tho- ugh the celebrity culture has always been present in different forms in every period of history. In this context, it tries to identify the factors allowing followers to connect to social media celebrities due to the mediatization of society. For this purpose, two different research methods were used, both quantitative and qualitative. The survey method was conducted with the followers of social media celebrities and in-depth interviews were conducted with social media celebrities. The study used the quantita- tive research method and survey method on the followers of celebrities via the inter- net to identify the factors allowing followers to connect to a social media celebrity. The sample was chosen using a purposive sampling method, since all social media users could not be reached due to various reasons, and consists of 687 participants who follow social media celebrities/phenomena with more than 10,000 followers on Youtube or Instagram. The sample of the second research method that is in-depth interviewing, consists of Turkish social media celebrities. The purposive research method, which is one of the qualitative sampling methods, was used for this study. The sample was determined to be“ten”voluntary Turkish social media celebrities with more than 10,000 followers on Instagram. The celebrities were contacted thro- ugh e-mails and asked to answer the 17-question long semi-structured interview form. The data were categorized and then examined with a descriptive analysis met- hod. The findings indicated the possibilities, which social media platforms have pro- vided common people with, led to changes in modern celebrity culture and the ways of becoming famous.