Heykel üretim sürecinde 3d yazıcılar
3d printers in statue production process
  1. Tez No: 543240
  2. Yazar: EFSUN ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN AYDUSLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel Sanatı, Tasarım, 3D Yazıcılar, Dijital (Sanal) Heykel, 3D Programlar, The Art of Sculpture, Design, 3D Printers, Digital (Virtual) sculpture, 3D Programs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dijital teknoloji sanat ve tasarımın her alanında aktif bir şekilde devamlı kullanılmaktadır. Heykel sanatında da dijital teknoloji artık önemli bir yere sahiptir ve bu önem giderek artmaktadır. 3D programlarda yapılan heykel sanatının 3D yazıcılarla dönüşümü ilerleyen teknolojiye ayak uyduran dünyadaki sanatçıların kullandığı bir yöntemdir. Bu doğrultuda heykel üretim sürecinde 3D programlar ve 3D yazıcıların arasındaki iletişim incelenmiştir. Yapılan araştırmada tasarım, heykelin, sanal (Dijital) tasarımın tanımı, tarihsel gelişimi ve 20. Yüzyıl Sanat akımları, 3D yazıcıların, 3D programların heykel üretim sürecindeki etkileri incelenmiştir. Dijital teknolojinin sağladığı yeni olanaklar 3D'yle birlikte heykel sanatının tasarım ve üretiminde büyük katkı sağlamaktadır. Araştırmada heykel sanatına kazandırdığı katkıları incelenmiştir. 3D yazıcılarla üretilen heykel uygulamalarına yer verilmiştir ve bu uygulamadaki örnekler heykel sanatındaki yeri çalışmamızın özünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Digital technology is actively used in every field of art and design. Digital technology today has an important place in the art of sculpture and this importance is constantly increased. The transfer of the art of sculpture performed via 3D programs into output through 3D printers is a method used by artists in the world who keep pace with advancing technology. Accordingly, the transmission between 3D programs and 3D printers in the sculpture production process was examined. In the present study, the definition and historical development of design, sculpture, virtual(digital) design, and the effects of art movements in the 20th century, 3D printers and 3D programs on sculpture production process were investigated. New opportunities provided by digital technology make a great contribution to the design and production of the art of sculpture through 3D. The contributions of 3D printers to the art of sculpture were investigated and the sculpture practices produced with 3D printers were included in the study, and the position of the samples of these practices in the art of statue constitute the essence of our study.