Barok dönem vokal müziğinde İtalyan ve Fransız stillerinin özellikleri ve süslemelerin analiz edilerek incelenmesi
Characteristics of italian and french styles in baroque vocal music and research of the ornamentations by analyzing
  1. Tez No: 543341
  2. Yazar: ÇİĞDEM ALADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. ŞEBNEM ÜNAL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Sanat Tarihi, Music, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Barok Dönem, vokal müzik, süslemeler, Baroque Era, vocal music, ornamentations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Barok Dönem vokal müziğini detaylı şekilde ele alan bu çalışmada, müzik tarihinde dönemin en belirgin özelliği olan süslemeler konusu vokal müzik açısından incelenmiştir. İtalyan ve Fransız stilleri arasındaki fark ortaya konarak, dönemle ilgili çalışma yapmak isteyenler için birçok kaynaktan araştırmalar yapılmış, döneme dair farklı bakış açıları ortaya konmaya çalışılmıştır. Yorumcunun özgün yaklaşımına izin veren Barok Dönem süslemeleriyle ilgili çalışmalar yapılmıştır. Bu tez çalışmasının, Barok Dönem vokal müziğine ilgi duyan ve süslemeler konusunda detaylı çalışmalar yapmak isteyen eğitimci ve öğrenci adaylarına katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study reviewing Baroque vocal music in details, the topic of ornament that has been the most significant feature of the era in music history is analysed in the aspect of vocal music. With presenting the difference between Italian and French styles, practice from many sources for the ones that want to study about the era is executed and different points of views are tried to be presented. Studies about Baroque era ornamentations allowing the original approach of the commenter are performed. This thesis study is aimed to contribute to the academician and student candidates interested in Baroque Era vocal music and would like to study ornamentations in details.