Hamilelik döneminde stres ve öznel iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between stress andsubjective well-being in pregnancy
  1. Tez No: 543342
  2. Yazar: NESLİHAN EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÜDÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hamile, Stres, Öznel İyi Oluş, Duygu, Pregnant, Stress, Subjectivewell-Being, Emotion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırmanın amacı, hamilelik döneminde stres ve öznel iyi oluş arasında ilişkinin olup olmadığının incelenerek, ilişki var ise ne düzeyde ilişki olduğu tespit edilerek belirlenen sonuçlara göre literatüre katkıda bulunulmasını kapsamaktadır. Yapılan araştırma Kocaeli sınırları içerisindeki 101 hamile kadınla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada hamile kadınların algılana stres düzeyini ve öznel iyi oluş düzeylerini belirleyebilmek için Demografik Form, Algılanan Stres Ölçeği ve Pozitif ve Negatif Duygu Durumu Ölçeği uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda asgari ücret alanlar ile 2000-3000 TL aylık geliri olanların algılanan stres düzeyleri, 4000-5000 TL aylık geliri olanlara göre anlamlı ölçüde düşük olduğu tespit edilmiştir. Pozitif ve negatif duygu düzeyi aylık gelir değişkenine göre farklılık göstermemektedir. Algılanan stres düzeyi, pozitif ve negatif duygu düzeyi kaçıncı hamilelik olduğu değişkenine göre farklılık göstermemektedir. Algılanan stres düzeyi, pozitif ve negatif duygu düzeyi hamile kalma yöntemi değişkenine göre farklılık göstermemektedir. Katılımcıların Algılanan Stres Ölçeği'nden minimum 18, maksimum 135 puan almışlardır, aldıkları ortalama puanın 42,18 olduğu belirlenmiştir. Pozitif Duygu ortalamalarında ise minimum 15, maksimum 69 puan alan katılımcıların ortalama puanı 42,49'dur. Negatif Duygu ortalamalarında ise minimum 10, maksimum 64 puan alan katılımcıların ortalama puanı 30,60'dır. Algılanan stres ile pozitif ve negatif duygular arasında anlamlı bir ilişki belirlenmemiştir. Ülkemizde hamilelere yönelik stres ve öznel iyi oluş arasındaki ilişkiyi inceleyen bir araştırma olmadığından, yapılan araştırmayla birlikte literatüre katkı sağlandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to assess whether there is a relationship between stress and subjective well-being during pregnancy, to determine the level of relationship, if any,and to contribute to the literature according to the determined results.The research was carried out on 101 pregnant women within the boundaries of Kocaeli.Demographic informations collected with Demographic Form(DF). Perceived Stress Scale (PSS), The Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) were used to determine the perceived stress level and subjective well-being of pregnant women in the study. As a result of the analyzes, it was determined that the perceived stress levels of the people earn minimum wage and 2000-3000 TL monthly income were significantly lower than the people earn 4000-5000 TL monthly income. There was no significant difference in The Positive and Negative Affect Schedule (PANAS)according to the monthly income.Perceived Stress Scale (PSS), The Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) did not differ according to the number of pregnancies.Perceived Stress Scale (PSS), The Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) did not differ according to themethod of pregnancy.Participants received a minimum of 18, a maximum of 135 points from the Perceived Stress Scale, the average score was 42.18. Among the participants the average positive affect was 42,9 when minimum score was 15 and the maximum score 69. Among the participants the average negative affect was 30,6 when the minimum score was 10 and the maximum score was 64. There was no association between perceived stress and positive and negative affect. As there is no research that examines the relationship between stress and subjective well-being in pregnancy in our country, it was thought that this research contributed to the literature.