Barbarea auriculata var. paludosa, B. integrifolia ve b. plantaginea (Brassicaceae)'nın biyokimyasal, fitokimyasal ve biyolojik aktivitelerinin araştırılması
Investigation of barbarea auriculata var. paludosa, B. integrifolia and b. plantaginea (brassicaceae)'s biochemical, phytochemical and biological activities
  1. Tez No: 543348
  2. Yazar: MERVE BADEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMET YILDIRMIŞ, PROF. DR. REZZAN ALİYAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal, Antioksidan, Barbarea, Bitki Kimyası, Brassicaceae, Enzim İnhibisyonu, Sitotoksik Aktivite, Antioxidant, Antimicrobial, Barbarea, Brassicaceae, Cytotoxic Activity, Enzyme Inhibition, Phytochemistry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Barbarea cinsi (Brassicaceae)'nin Avrupa ve Asya'da yaklaşık 20 türü; Türkiye'de ise 9'u endemik, 12 türü bulunmaktadır. Barbarea türlerinin genç yaprakları, halk tarafından yiyecek olarak (salata yapımında), yara iyi edici ve idrar arttırıcı olarak kullanılmaktadır. Doktora tez kapsamında B. auriculata var. paludosa, B. integrifolia ve B. plantaginea türlerinin topraküstü kısımlarından elde edilen metanol ekstresi, metanol ekstresinden hareketle hazırlanan kloroform, etil asetat ve arta kalan su alt fraksiyonları üzerinde, ilk kez, biyolojik aktivite (antioksidan, antimikrobiyal, enzim inhibisyonu ve sitotoksik aktivite) ve fitokimyasal çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Türlerin antioksidan kapasiteleri, Toplam Fenolik Madde Miktarı Tayini, FRAP Ölçümü, CUPRAC Tayini ve DPPH Radikali Giderme Aktivitesi Tayini ile belirlenmiştir. Biyolojik aktivite çalışmalarının sonucunda, türlerin iyi bir antioksidan, antimikrobiyal kapasiteye ve sitotoksik etkiye sahip olduğu gözlenirken; tirozinaz, AChE ve BuChE enzimleri üzerinde orta seviyede inhibitör etkili oldukları gözlenmiştir. Biyolojik aktivite çalışmalarında, B. integrifolia'nın diğer türlere göre daha yüksek aktiviteye sahip olduğu gözlenmiştir. Bu tür üzerinde çeşitli kromatografik yöntemler kullanılarak izolasyon çalışmaları yapılmıştır. İzole edilen bileşiklerin kimyasal yapıları spektroskopik yöntemler [1H-NMR, 13C-NMR, 2D-NMR (COSY, HMQC, HMBC) ve MS] kullanılarak tayin edilmiştir. Türün toprak üstü kısmından 1 steroit (β-Sitosterol), 1 fenolik asit (Rozmarinik asit), 1 flavonol heteroziti (Kemferol 7-O-α-L-ramnozit-3-O-β-D-((2-O-β-D-glukozil)-β-D-glukozit) ve 2 glukosinolat (Glukonasturtin ve Glukonasturtin'in kolin tuzu) olmak üzere 4 farklı kimyasal gruba ait, 5 ana bileşik izole edilmiştir. Glukonasturtin kolin tuzu olarak doğada ilk kez izole edilmiştir. Ayrıca Barbarea türlerinden ilk kez rozmarinik asit ve kemferol 7-O-α-L-ramnozit-3-O-β-D-((2-O-β-D-glukozil)-β-D-glukozit izolasyonu gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Barbarea genus has been presented about 20 species in Europe and Asia, 12 species, 9 taxon are endemic, in Turkey. The leaves of Barbarea species have been used as food (for making salad), wound heailing and diuretic. With PhD thesis, biological activities (antioxidant, antimicrobial, enzyme inhibition and cytotoxic activity) and phytochemical studies have been carried out on methanolic extracts from the aerial parts of B. auriculata var paludosa, B. integrifolia, and B. plantaginea species and chloroform, ethyl acetate, and the remaining aqueous phases prepared using by methanolic extracts for the first time. Antioxidant capacity of the species have been determined by using Total Phenolic Content, FRAP, CUPRAC, and DPPH Radical Scavenging Activity Tests. As a result of these studies, it was observed that the species have been a good antioxidant, antimicrobial capacity and cytotoxic effect, while the extracts have been moderate tyrosinase, AChE and BuChE inhibitory activity. In the biological activity studies, it has been observed that B. integrifolia have been higher activity than other species. The isolation studies on its have been performed using several chromatographic methods. The chemical structures of isolated compounds have been identified by means of 1H-NMR, 13C-NMR, 2D-NMR (COSY, HMQC, HMBC), and MS. 5 major compounds, 1 steroid (β-Sitosterol), 1 phenolic acid (Rosmarinic asit), 1 flavonol heteroside (Kaempferol 7-O-α-L-rhamnoside-3-O-β-D-((2-O-β-D-glucosyl)-β-D-glucoside) and 2 glucosinolates (Gluconasturtiin, it's choline salt), belong to 4 different chemical groups have been isolated from the aerial parts of the plant. Gluconasturtiin have been isolated as it's choline salt for the first time.