İbrahim Çallı, Neş'e Erdok, Turgut Zaim Türk sanatına katkıları ve eserlerinin konu, biçim, içerik açısından incelenmesi
İbrahim Çalli, Neş'e Erdok, Turgut Zaim's the study of hiscontributions to Turkish art his works in terms of subject, form and content
  1. Tez No: 543368
  2. Yazar: KEZİBAN TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA AKALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Resim Sanatı, İbrahim Çallı, Neş'e Erdok, Turgut Zaim
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim ve Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Osmanlı Devleti'nde modernleşme çabası güdüldüğü yıllar II. Meşrutiyet dönemidir. Osmanlı siyasi yapısında değişikliğe gidilmiştir. Modernleşme sadece siyasi değil eğitim, hukuk, ekonomi ve toplumsal yaşamla ilgili her yönde değişiklik yapılmıştır. Bunlardan da biri sanatla alakalı değişimlerdir (Alp, 1999, 14). Osmanlı'da sanat politikası genel anlamda sarayın içerisinde çeşitli sanatkarlar grup halinde yer almaktadır. Bunlardan en önemlisi resim ve nakış sanatıdır. 15. Yüzyıldan 19. Yüzyıla kadar süren Osmanlı Ressamlar ve Oryantalist Batılı ressamların etkinlikleriyle oluşan Çağdaş bir dönem başlamıştır (Başbuğ, 2009, 19). Böylece Türk resim sanatı tarihi boyunca çeşitli etkinlikler yapılmış, farklı sanat anlayışlarına sahip gruplar oluşmuştur. Birçok sanatçı resim eğitimini yurt dışında gerçekleştirmiştir. Bu çalışmada 19. yüzyılın ortalarından günümüze kadar gelen sanat grupları, sanatçılar ve eserler araştırılmıştır. İbrahim Çallı, Neş'e Erdok ve Turgut Zaim'in Türk sanatına kattıkları değerler araştırılıp, hayatları hakkında bilgi verilmiştir. Eserlerinden bir kaçı ele alınmış“konu-biçim-içerik”yönüyle yorumlanmış ve incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The years in which the modernization effort was intended in the Ottoman empire was the period of legitimacy. Ottoman political structure was changed. Modernization not only in political education law change in all aspects related to economy and social life. One of them is the art related changes (Alp, 1999, 14). In general, the Ottoman art policy is included in the palace as a group with various artists. The most important of these is the art of painting and embroidery. A period with the activities of Ottoman painters and orientalist western panters from the 15th to the 19th century started (Başbuğ, 2009, 19). In this ay, various events have been made in the history of Turkish painting art and groups with different artistic concept have ben formed. Many artists performed painting education aroad. In this study, art groups, artists and artifaxts from the middele of the 19th century to the present day have ben investigated. İbrahim Çallı, Neş'e Erdok ve Turgut Zaim's values added to Turkish art were investigated and informed about their lives. A few of his Works have been discussed and studied in the context of the subject format content. Key words etc: Contemporary Turkish painting art, İbrahim Çallı, Neşe Erdok, Turgut Zaim.