Önalım hakkının kullanılmasında muvazaa
Fictual agreements in execution of preemption rights
- Tez No: 543369
 - Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Muvazaa, Önalım Hakkı, Fictious transation, Preemption
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde önalım hakkının doğmasını engellemek amacıyla paylı mülkiyet halindeki taşınmazda payını satan paydaş tarafından muvazaalı hukuki işlemler tesis edilmektedir. Satış sözleşmesinin bağışlama, trampa, ölünceye kadar bakma sözleşmesi olarak gösterilmesi veya miras hukukuna ilişkin amaçlarla yapılan satışlarda, önalım hakkının kullanılmasını engellemek amacıyla yapılan muvazaalı işlemlere örnektir. Uygulamada taşınmazın tapudaki satış bedelinin gerçek bedelinden yüksek gösterilmesi hali bu duruma örnek oluşturmaktadır. Taşınmazın satış bedelinin gerçekteki bedelinden düşük gösterilmesi hali de önalım hakkında muvazaa hallerinden birisidir. Tapuda taşınmazın bedelinin düşük gösterilmesinin sebebi tapu harç ve masraflarını azaltabilmektir. Bahsettiğimiz önalım hakkının kullanılmasında muvazaaya neden olan bu haller çalışmamızda incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to make injunction in the preemption rights appearence the seller of the shared property can be found on the fictive transactions. The sales contract of the heritage, donations, exhange of goods, contracts on the transfer of property rights in Exchange of care up to death can be considered as an example of the actions intended to cover fictive preemption rights transactions. Sales with the contractual price higher than the real price. Sales with the contractual price lower than the real price. Such examples are examined in curent research.