Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma
Divorce due to irretrievable breakdown of marital union
- Tez No: 543471
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURŞEN AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Birliği, Boşanma, Temelden Sarsılma, Boşanma Nedeni, Anlaşmalı Boşanma, Ortak Hayatın Yeniden Kurulamaması, Conjugal Union, Divorce, Matrimonial Breakdown, Grounds For Divorce, Consensual Divorce, Failure To Re-Establish Common Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Boşanma, evlilik birliğini eşler hayatta iken hâkim kararıyla sona erdirmenin yollarından biridir. Evliliğin bu yolla sona erdirilebilmesi için de kanunda sayılan bu nedenlerden birine başvurmak zorunludur çünkü kanun bu sebepleri sınırlı sayı yöntemiyle düzenlemiştir. Boşanma nedenleri TMK 161 vd. maddelerinde düzenlenmektedir. Bunlardan bazıları özel, bazısı genel boşanma nedenleridir. Yine bu nedenlerin bazıları hâkimin takdir hakkını ortadan kaldırdığı için mutlak, bazıları ise hâkime takdir hakkı tanıdığı için nispidir. Genel boşanma nedeni olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması çalışmanın asli inceleme alanını oluşturur zira kanaatimce genel boşanma nedeni bir tane olup o da evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır ve anlaşmalı boşanma ve ortak hayatın yeniden kurulamaması halleri bir boşanma nedeni değil şartlarının varlığı halinde temelden sarsılmanın varsayım olarak kabul edildiği hukuki imkânlardır. Bu nedenle çalışmanın asli inceleme alanını temelden sarsılma kavramı teşkil edecektir. Bu tez çalışmasının birinci bölümünde genel olarak boşanma kavramı izah olunacak, ikinci bölümünde genel boşanma nedeni olan evlilik birliğinin temelden sarsılması kavramı incelenecek, son bölümde ise temelden sarsılmanın varsayım olarak kabul edildiği iki hukuki imkân olan anlaşmalı boşanma ve ortak hayatın tekrar kurulamaması hallerinden bahsolunacaktır.
Özet (Çeviri)
Divorce is one of the ways to terminate conjugal union with judicial decision when spouses are alive. In order for marriage to be terminated in this way, it is obligatory to refer to one of these grounds mentioned in the law because the law regulates these grounds with the principle of numerus clausus. Grounds for divorce are regulated in the article 161 et seq. of Turkish Civil Code. Some of these are general, while some are specific divorce grounds. Again, some of these grounds are absolute because they deny judicial discretion, and some are relative because judicial discretion is granted to the judge. Matrimonial breakdown, a general ground of divorce, is the essential concern of this paper because, in my opinion, general grounds of divorce are no more than one, which is matrimonial breakdown, and uncontested divorce and failure to re-establish a common life are not the grounds for divorce but actually the legal bases in which matrimonial breakdown is assumed to be true in the case of their conditions' existence. Therefore, the concept of matrimonial breakdown will constitute the essential part of this study. In the first section of this study, the concept of divorce will be explained generally. In the second section of the study, the concept of matrimonial breakdown as a general ground for divorce will be examined. At the last section, uncontested breakdown and failure to re-establish a common life, two legal bases in which matrimonial breakdown is assumed to be the case, will be touched on.