Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma
Divorce on the grounds of fundamental breakdown of the marital union
- Tez No: 752639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÜBRA ERCOŞKUN ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Boşanma Hukuku, Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması, Divorce Law, Fundamental Breakdown of the Marital Union
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
“Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeniyle Boşanma”isimli çalışmamız, giriş, üç ana bölüm ve sonuç olmak üzere toplam beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; boşanma konusundaki görüşler, boşanmanın dayandığı ana ilkeler ve boşanma sebepleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma kavramı ele alınmış, bu kavramın içeriğinde yer alan unsurların neler olduğu, diğer boşanma sebepleri ile ilişkisi, kapsamı, kusur sorununun bu boşanma sebebindeki yeri ve önemi, itirazın hakkın kötüye kullanılması kapsamında olup olmadığı hususları incelenmiştir. Üçüncü bölümde şiddet kavramı açıklanmış, Yargıtay içtihatlarına konu olmuş temelden sarsılmaya ilişkin şiddet içeren bazı davranışlar; duygusal, ekonomik, cinsel, fiziksel, görsel ve sosyal şiddet olarak sınıflandırılıp ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study titled“Divorce on the Grounds of Fundamental Breakdown of the Marital Union”consists of five chapters in total: introduction, three main chapters and conclusion. The first chapter highlights the opinions on divorce, the main principles on which divorce is based, and the reasons for divorce. The second chapter examines the concept of divorce on the grounds of fundamental breakdown of the marital union, the elements of this concept, its relation to other grounds for divorce, its scope of application, the place and significance of the problem of fault in this ground for divorce, and whether objection can be considered within the scope of abuse of rights. The third chapter explains the concept of violence and classifies and discusses some violent behaviors related to breakdown of the marital foundation that have been the subject of the Court of Cassation's jurisprudence, namely emotional, economic, sexual, physical, visual and social violence.