Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma
Divorcement due to the irretrievable breakdown of the marital union
  1. Tez No: 358594
  2. Yazar: ÇINAR YILDIRIM KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE DİLŞAD KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik birliği, Temelden Sarsılma, Geçimsizlik, Çekilmezlik, Boşanma
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Evlilik; cinsiyetleri farklı iki kişinin sürekli olacağı inancıyla hukuken geçerli bir şekilde hayatlarını birleştirmeleridir. Eşler bu birlikteliğe adım atarken daimi olacağı inancı ile hareket ederler. Ancak hayatın olağan akışı içerisinde eşler arasında yaşanan çeşitli nedenlerle bu inancının kaybedilebilmesi de mümkündür. Böyle bir durumda boşanma suretiyle evlilik birliği sona erdirilebilmektedir. Uygulamada en sık rastlanan boşanma nedeni“Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması”, başka bir deyimle“Şiddetli Geçimsizlik”nedeniyle boşanmadır ve Medeni Kanun m. 166'da düzenlenmiştir. Maddeye göre; evlilik birliğinin temelinden sarsılması ortak hayatın sürdürülmesi kendilerinden beklenemeyecek kadar çekilemez olması halinde eşler bu nedene dayanarak boşanma talebinde bulunabileceklerdir.“Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeniyle Boşanma”başlıklı üç ana bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde; boşanma kavramı, boşanmada benimsenen sistemler, boşanmanın tarihsel gelişimi ve dayandığı ve Medeni Kanun' un kabul ettiği temel ilkeler, özel-genel boşanma nedenleri incelenmiştir. Çalışmanın asıl konusunu oluşturan ikinci bölümde ise; Medeni Kanunu'ndaki düzenlemeden yola çıkarak doktrin ve özellikle uygulaması Yargıtay kararları ile şekillenen evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanmanın boşanma hukukundaki yeri, evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanmanın şartları, şartların tespitinde hakimin takdir hakkı ve bu aşamada dikkate alınacak hususlar ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde; boşanmanın gerçekleşmesi ve boşanmanın eşler ile çocuklar yönünden sonuçları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Marriage, get married to somebody from the opposite sex, is a legal process that people aimed and believed to sustain it eternally. However, partners may lose their faith on their marriage due to the usual life events. When one of that kind of events occur, couples may end their relationship by divorcement. At the most couples divorced due to“ Irretrievable Breakdown of the Marital Union ”in other words,“Incompability of Temperament”and this clause is regulated by Code Of Civil Law, clause 166. According to c166; when Irretrievable Breakdown of the Marital Union led married couple's family life excessively unbearable, on the basis of this clause married couples may demand divorcement. Under the title of“Irretrievable Breakdown of the Marital Union,”the thesis consists of three parts. The first part is about divorcement as notion, system and methods of divorcement, historical development of divorcement, fundamental principles of divorcement based on civil law, specific and common reasons behind divorcement. The second and the main part is about; doctrine on the basis of regulations on Civil Law, divorcement law in accordance with the“Irretrievable Breakdown of the Marital Union”, shaped by adjudication of Court of Appeals, divorcement conditions and judge's power of discretion and other subject were held in this part. At the third and last part; realization of divorcement and consequences of divorced partners and their minors was held. Key Words; 1. Marital Union 2. Irretrievable Breakdown 3. Incompability 4. Unbearableness 5. Divorcement