İslâm'ın ilk dönemlerinde Arrân
Arrân in the early periods of Islam
  1. Tez No: 543476
  2. Yazar: KARAM ALİCANOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Arrân, Kafkasya, Hazarlar, Arrân, Caucasus, Khazars
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
İslâm'ın ilk dönemlerinde Kafkasya'da stratejik bir öneme sahip bulunan Arrân (Albaniya) Sâsânîlerin, Doğu Romalıların (Bizans), Hazarların ve İslâm Devleti'nin politik amaçlarını gerçekleştirmek için odaklandığı bölgedir. İslâm'ın hızla ilerlediği ilk dönemlerde bu bölge birtakım siyasi hareketliliğe sahne olmuştur. Nitekim Kafkasya ötesine yapılacak seferlerin geçit merkezi sayılan Arrân'da uzun süre Arap-Hazar mücadelesi vuku bulmuştur. Dolayısıyla bu mücadelelerin ve diğer siyasi hadiselerin ne gibi sonuçlar doğurması bu araştırmada detaylı bir şekilde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Arrân (Albania), which had a strategic importance in the Caucasus in the early days of Islam, was the region in which the Sasanids, the Eastern Romans (Byzantium), the Khazars and the Islamic State were focused on achieving their political aims.In the early days of Islam, this region was the scene of some political mobility. As a matter of fact, the Arab-Caspian struggle took place for a long time in Arrân which was considered as the parade center of the voyages beyond the Caucasus. Therefore, it was necessary to examine the results of these struggles and other political events. In addition to the absence of a large study on this issue in Turkey was the main reason of this research.