Anadolu efsanelerinde keramet sahibi kadınlar
Women owners of miracle in Anatolian legends
- Tez No: 543475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ALTAY GÖDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Keramet, efsane, kadın, Miracle, legend, woman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Anadolu efsane türü bakımından oldukça zengin bir sahadır. Kadınlar; anne, eş, evlat rolleri ile bu efsanelerde yer alır. Bazı efsanelerde kadınların olağanüstü güçlere ve özelliklere sahip olduğu görülür. Ayrıca; Anadolu'nun pekçok yerinde türbesi bulunan kadınların varlığı bilinmektedir. Bu türbeler etrafında kadınlar için anlatılan menkıbeler mevcuttur. Anadolu Efsanelerinde Keramet Sahibi Kadınlar başlığı altında hazırlanan bu tezde, sözü geçen kadınların isimleri belirli keramet motifi başlıkları altında bir araya getirilmeye ve incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Anatolia is a very rich area in terms of legend type. Women, take a role as a mother, a wife, a child in these legends. In some legends, women have extraordinary powers and characteristics. Also, in many parts of Anatolia it is known that there are women with shrines. There are sagas(menkıbes)told about these women. The names of the women mentioned in this thesis, which is prepared under the title of Women owners of Miracle in Anatolian legends, are tried to be gathered and examined under certain titles.