Eşcinsel, biseksüel ve heteroseksüel bireylerin ebeveyn tutumu algılarının karşılaştırılması
Comparison of parental attitude perceptions of gay, bisexual and heterosexual individuals
  1. Tez No: 543477
  2. Yazar: KÜBRA ASTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAKAN TÜRKÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Eşcinsel, heteroseksüel, biseksüel, cinsel yönelim, ebeveyn tutumu, Homosexual, bisexual, heterosexual, sexual orientation, parenting attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
lışmada eşcinsel, biseksüel ve heteroseksüel bireylerin ebeveyn tutumlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak 30, eşcinsel, 30 biseksüel ve 30 heteroseksüel bireye ulaşılmıştır. Bu araştırmada Young Ebeveyn Ölçeği (YEBÖ) kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, kendisini eşcinsel olarak ifade eden katılımcıların Küçümseyici/Kusur Bulucu, Aşırı İzin Verici/Sınırsız ve Cezalandırıcı Baba Tutumu puan ortalamaları, kendisini heteroseksüel olarak ifade eden katılımcıların puan ortalamalarından yüksek bulunmuştur. Kendisini eşcinsel ve biseksüel olarak ifade eden katılımcıların Duygusal Bakımdan Yoksun Bırakıcı Baba Tutumu puan ortalamaları, kendisini heteroseksüel olarak ifade eden katılımcıların puan ortalamalarından yüksek bulunmuştur. Aynı zamanda eşcinsel ve biseksüel bireyler, heteroseksüel bireylere oranla daha fazla ruhsal rahatsızlık bildirmişlerdir.“Eşcinsellik nedir?”sorusuna heteroseksüel bireylerin %40'ı“ tercihtir”, eşcinsel bireylerin %96.7'si ve biseksüel bireylerin %93.3'ü“doğal bir yönelimdir”cevabını vermişlerdir. İntihar girişimive travmatik yaşantı sıklığı açısından cinsel yönelim grupları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare parenting attitudes of homosexual, bisexual and heterosexual individuals. Snowball sampling was used and 30 homosexual, 30 bisexual and 30 heterosexual individuals were included in the study. Young Parenting Questionnaire was administered. Study results were indicated that belittling, overpermissive/boundless and punitive father parenting scores were higher in homosexual individuals compared to heterosexual individuals. Emotionally depriving father parenting scores were significantly higher in homosexual and bisexual individuals compared to heterosexual individuals. Homosexual and bisexual individuals reported more mental disorders than heterosexual individuals. Although 40% of heterosexual individuals answered the question that asks“what homosexuality is?”as a choice, 96.7% of homosexual and 93.3% of bisexual individuals answered it as a natural orientation. There was not a statistically significant difference among groups in terms of the suicide attempt frequency and having traumatic experiences.