The factors that affect the satisfaction of Arab refugees on health services provided by ngos in İstanbul
Tarafından sağlanan sağlık hizmetlerinden memnuniyet ile Arap mültecilerini etkileyen faktörler
- Tez No: 543481
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARİD HUSEYNOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sosyoloji, İşletme, Health Care Management, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Memnuniyet, STK, Personeller Davranışlarının, Erişebilirlik, Nitelik, Fiziksel Çevre, Güvenlik, Gizlilik, Mali Yönleri, Satisfaction, NGOs, Staff Behaviors, Accessibility, Quality, Phyiscal Environment, Security, Privacy, Financial Aspects
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezin temel amacı, İstanbul'daki STK (Sivil Toplum Kuruşları) kliniklerinin sağladığı sağlık hizmetleri ile Arap mültecileri memnuniyetini etkileyen faktörleri ölçmek, değerlendirmek ve analiz etmektir. Son yıllarda Türkiye dünya çapındaki ve özellikle Arap ülkelerindeki çatışmalar ve savaşlar nedeniyle mülteci nüfusunda bir artış yaşadı. Mülteciler kendi ülkelerinde acı çekerken aynı zamanda başka ülkeye göç ederken, psikolojik ve fiziksel sağlıkları zayıflar ve bu durum Türkiye'de Arap mülteciler arasında çok sayıda hasta ile sonuçlandı. Bu nedenle, bu araştırma sağlık hizmetlerinde mülteci memnuniyetini etkileyen faktörlerini anlaşılmasının, mülteci sağlıklarını iyileştirmek için neden önemli olduğunu göstermektedir. Ağustos- Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul'daki STK kliniklerinin üçünde kesitsel bir çalışma yapılmıştır. 205 katılımcı aracılığıyla 5'li Likert tipi kapsamlı anket düzenlenmiştir. Anket doğrudan yüz yüze görüşmeler ile oluşturulmuştur. Araştırma model yapıları istatistiksel yazılımlarda, doğrulayıcı faktör analız (CFA) ve yapısal eşitlik modellemesinden (SEM) yararlanılarak değerlendirilmiştir ve analız edilmiştir. Sonuçlar; personeller davranışlarının, erişebilirliğinin ve tıbbı bakımın niteliğinin Arap mültecinin memnuniyet ile önemli ölçüde ilişkili olmadığını ortaya koymuştur. Oysa kliniğin fiziksel çevresi- olanakları, güvenliği- gizliliği ve mali yönleri memnuniyet ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to measure, evaluate and analyze the factors that influnce the Arab refugees' satisfaction with health services provided by NGOs' clinics in Istanbul. During the last years, Turkey experienced an increase in refugees number due to a variety of worldwide conflicts and wars especially in the Arab world. Refugees usually suffer from poor mental and physical health in their country of origin, as well as during the transition to and upon arrival in the host country; which in turn resulted in a greater number of patients among the Arab refugees in Turkey. Therefore, the research suggests that understanding the factors that affect the refugees' satisfaction with the healthcare is important for improving their health. A cross-sectional study was conducted from August to September 2018 in three of the NGOs clinics in Istanbul. Two hundered and five participants were interviewed using a comprehensive questionnaire to rate the level of satisfaction of services received by 5- point Likert Scale. The questionnaire was filled by direct face to face interview. Research model constructs were evaluated and analyzed with a help of confirmatory factor analysis (CFA) and structural equational model (SEM) processed in statistical software. The results revealed that staff behaviors, accessibility, and quality of medical care are not significantly co-related with satisfaction of Arab refugees, whereas phyiscal environment and facilities of the cilinic, security and privacy, and financial aspects influence the satisfaction of Arab refugees in NGOs clinics in Istanbul.