Quercus pontica C. KOCH. üzerinde farmakognozik çalışmalar
Pharmacognosic studies on quercus pontica C. KOCH
  1. Tez No: 543483
  2. Yazar: SEZER SEVGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN RENDA, DOÇ. DR. DİDEM ŞÖHRETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Fagaceae, Quercus pontica, Fitokimyasal Analiz, Flavonoid, Tanen, Fagaceae, Quercus pontica, Phytochemical Analysis, Flavonoid, Tannin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Quercus L. cinsi (Fagaceae) Türkiye'de 4'ü endemik, 18 türle temsil edilmektedir. Bazı Quercus türlerinden hazırlanan infüzyonlar halk arasında boğaz enfeksiyonlarında gargara ve ayrıca yara iyi edici olarak kullanılmaktadır. Yapılan fitokimyasal analiz çalışmalarıyla bazı Quercus türlerinden tanenler, flavonoid heterozitleri ve triterpenler izole edilerek yapıları aydınlatılmıştır. Bu çalışmada üzerinde daha önce yapılmış herhangi bir fitokimyasal izolasyon çalışması bulunmayan Quercus pontica C. Koch. seçilmiştir. Bitkinin açık havada kurutulmuş ve toz edilmiş yaprakları sulu metanol ile ekstre edilmiş ve elde edilen ham metanol ekstresi sırasıyla petrol eteri, etil asetat ve n-butanol ile fraksiyonlamaya tabi tutulmuştur. Etil asetat fraksiyonu üzerinde çeşitli kromatografik yöntemlerle (kolon kromatografisi ve basınçlı sıvı kromatografisi) saflaştırmalar yapılmıştır. Q. pontica bitkisinin metanol ekstresinin etil asetat fraksiyonundan üç flavonoid glikoziti (kemferol 3-O-(6''-O-galloil)-β-glukopiranozit, kemferol 3-O-β-glukopiranozit, kemferol 3-O-(6''-trans-p-kumaroil)-β-glukopiranozit), rozmarinik asit ve kateşin izole edilmiştir. İzole edilen doğal bileşiklerin yapıları spektroskopik teknikler (1H-NMR, 13C-NMR ve 2D-NMR) yardımıyla aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Quercus L. genus (Fagaceae) is represented by 18 species including 4 of them endemic in Turkey. The infusions prepared from some Quercus species are used in folk medicine as mouthwashes for the treatment of throat infections and also as wound healing. Tannins, flavonoids and triterpenes were isolated and structures were elucidated from some Quercus species by recent phytochemical analysis. In this study, Quercus ponticaC. Koch.of which any literature search revealed, was selected for phytochemical isolation studies. The dried and powdered leaves of the plant were extracted with aqueous methanol. The crude methanol extract obtained was fractionated with petroleum ether, n-butanol and ethyl acetate, respectively. Purification was carried out on the ethyl acetate fraction by various chromatographic methods (open column chromatography and vacuum liquid chromatography). Three flavonoid glycosides (kaempferol 3-O-(6''-O-galloyl)-β-D-glucopyranoside, kaempferol 3-O-β-D-glucopyranoside, kaempferol 3-O-(6''-kumaroil-β-D-glucopyranoside), rosmarinic acid and catechin were isolated from the ethyl acetate fraction of the methanol extract of Q. pontica. The structure of isolated natural compounds were elucidated by spectroscopic methods (1H-NMR, 13C-NMR and 2D-NMR).