Küreselleşmenin işgücü piyasasına etkisi ve Türkiye'de genç işsizlik
The effect of globalization on labor market and youth unemployment in Turkey
  1. Tez No: 543484
  2. Yazar: İBRAHİM ÇATIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNERİ AKALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, İşsizlik, Genç İşsizlik, Devletçilik, Korelasyon Analizi, Çoklu Uyum Analizi, Globalization, Unemployment, Youth Unemployment, Statism, Correlation Analysis, Multiple Conformity Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
İşsizlik insanlık için hep bir sorun teşkil etmiştir. İnsanların, toplum içinde maddi ve manevi olarak geride kalmaması için istihdam içinde yer bulması hem birey hem de toplum için önemlidir. Toplumda sosyal sınıfların ve ayrışmaların olmaması için, aktif nüfusun çalışma yaşamında yer bulması sağlanmalıdır. Çalışma arzusunda olan tüm bireylerin iş hayatında yer bulabilmesi için sadece özel sektöre bağlı kalmayarak devletçilikle desteklenmesi daha faydalı olacaktır. Çalışmada öncelikle genç işsizlik konusuna vurgu yapılmış ve çözüm yollarına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Çalışmada, devletçilik ilkesinin benimsenmesi ve tüm dünya ülkelerin iş bölümü yaparak kaynakların boşa harcanmasının engellenmesi, gelir eşitsizliğin artması, ülkelerde yaşayan vatandaşlar arasındaki sınıf farklılıkların artması ve ülkeler içinde yaşanabilecek terörizm olgusunun artmaması adına istihdam artırıcı politikaların gözden geçirilmesine değinilmiştir. Çalışmada anket yöntemi uygulanmış ve elektronik ortamda veriler toplanmıştır. Örneklem seçiminde basit tesadüfü örneklem yöntemi uygulanmış ve 600 katılımcıya ulaşılmıştır. Korelasyon analizi ve Çoklu uyum analizi uygulanmıştır. Yapılan çalışma neticesinde cinsiyetler, yaş, medeni durum, eğitim, barınma durumu, eğitim için farklı harcamada bulunan ve maaş beklentileri farklılık gösteren bireyler arasında işsizliğin nedenleri farklılık göstermiştir. Çözüm yolları ve istihdamı artırabilecek öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Unemployment has always been a problem for humanity. People's place in employment is important for both the individual and society. For the absence of social classes and disagreements in the society, the active population should be included in the working life. It will be more beneficial to support all individuals with statism to find a place in business life. In this study, reviewing policies to increase employment is addressed. These include: adopting the principle of statism, preventing the waste of resources by making a division of labor in all the countries of the world, increasing income inequality, increasing class differences among the citizens living in countries and not increasing the phenomenon of terrorism in countries. The survey method was applied in the study and data were collected electronically. Random sampling method was applied in the sample selection and 600 participants were reached. Correlation analysis and Multiple fit analysis were applied. As a result of the study, gender, age, marital status, education, housing status, differents pending for education and salary expectations among individuals whose unemployment expectations differed. Solutions and suggestions to increase employment are given.