Başkanlık sistemi ve Türkiye
Presidential system and Turkey
  1. Tez No: 543491
  2. Yazar: MUSTAFA ATALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvvetler Ayrılığı İlkesi, Hükûmet Sistemleri, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi, Başkanlık Sistemi, Cumhurbaşkanlığı, Principle of Separation of Powers, Government Systems, Presidential Government System, Presidential System, Presidency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 429
Özet
Doktora tezi olarak hazırlanan bu çalışmamızda,“Başkanlık Sistemi ve Türkiye”konusu işlenmiştir. 16 Nisan 2017 tarihinde halkoyuna sunularak kabul edilen anayasa değişikliği ile, Türkiye'de uygulanan hükûmet sisteminde değişiklik yapılarak, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmiştir. Tezimiz, kuvvetler ayrılığı ilkesi ile başlayan süreçte, demokratik hükümet sistemlerini açıklamak, bazı ülkelerin uyguladığı başkanlık sistemlerini etraflıca ortaya koymak, Türkiye'de bugüne kadar uygulanan sistemleri analiz etmek, getirtilen yeni sistemin, siyasal sistem içindeki yerini belirlemek, bu sistemin dünyadaki diğer sistemlerle olan ilgisini açıklamak ve sistemin Türkiye'nin anayasal sistemine yenilikler getirip getirmeyeceği ile hangi noktada sorunlara çözüm olabileceği, farklı fikirler eşliğinde değerlendirip, hukuk sistemimize katkı sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Tez yazılırken; karşılaştırmalı sistemler, farklı ülkelerin uygulamaları, Türkiye'nin tarihsel çerçevede uyguladığı hükümet sistemleri ve bu sistemlere yönelik eleştiriler ile ortaya konan çözüm önerileri dikkate alınmıştır. Tezin sonucunda, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin, Türkiye tarihi açısından, büyük bir reform niteliğinde olduğu, millet iradesinin egemen olması ve demokratik olgunluğa ulaşma anlamında, önemli kazanımlara vesile olduğu ve doğru uygulanması durumunda, Türkiye'yi, dünyada büyük bir ekonomik ve siyasal güç haline getirerek, ülkenin her alanda sıçramasını sağlayacağı savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
“Presidential System and Turkey”is discussed in this study, prepared as a PhD thesis. With the adoption of constitutional amendment by holding a referendum on, on April 16, 2017 that made changes in the government system in Turkey, presidential government system was initiated. Our thesis is prepared to explain the democratic government systems, to introduce the presidential systems that some countries implement in detail, to analyze the systems implemented so far in Turkey, to determine the place of the new adopted system in the political system, to explain the relation of this system with other systems in the world in the process that starts with the principle of separation of powers and to evaluate in company with different ideas on whether the system will bring innovation to constitutional system of Turkey and at what point it will bring solutions to the problems and to present the contribution of the system to our law system. When the thesis is written; comparative systems, applications of different countries, government system that Turkey applied in historical framework and solution suggestions presented with the criticisms towards these systems are taken into account. As a result of the thesis, it is defended that the Presidential government system has the feature of a big reform in terms of history of Turkey, it conduces to important acquisitions in the sense of national will being exposed and growing in maturity and it will provide a leap for the country in every aspect by transforming Turkey into a big economic and political power in case the system is applied in a good way.