Denim ağartma işlerinin teknolojik gelişmeler çerçevesinde çalışanlar üzerinde risklerinin azaltılması
Reducing the risks of denim bleeding work on employees in the framework of technological developments
- Tez No: 543494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Tekstil Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği, Denim Ağartma, İş Sağlığı ve Güvenliği, lazer ile ağartma, potasyum permanganat, Occupational Health and Safety in Textile Industry, Denim Bleaching, Occupational Health and Safety, laser bleaching, potassium permanganate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Yapılan araştırmalar, Tekstil sektöründe çok fazlasıyla iş kazası yaşandığını ve meslek hastalığına yakalandığını göstermektedir. Kumlamanın yasaklanmasıyla teknolojik gelişmeler çerçevesinde yeni yöntemler kullanılmaya başlanmıştır. Bu sektörde çalışanlarda iş sağlığı ve güvenliği bilinci bulunmaması, yoğun iş temposu, kişisel koruyucu kullanmama, eğitim/bilgi eksikliği, iş kazaların sebeplerin başında gelmektedir. Çalışma bu noktadan hareketle tekstil sektöründe denim ağartma/eskitmede çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak farkındalık düzeylerini araştırmaktadır. Çalışmada bu bağlamda denim kumaşın tarihçesini, denim ağartma/eskitme yöntemlerini, iş sağlığı ve güvenliğinin kavramsal çerçevesini, iş sağlığı ve güvenliğinin genel prosedürlerini konu alan literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra ise tekstil sektöründe denim ağartma çalışanları ile yapılan anketin analizi ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Yapılan anket çalışmasının sonuçlarına göre denim sektöründe çalışanlarının risklerinin farkındalığının zayıf olduğu, bu konuda yeterli önlemlerin alınmadığı görülmüştür. Bununla birlikte genel olarak 6331 sayılı kanun hakkında çok fazla bilgilerinin olmadığı ve alınan İSG eğitimlerinin yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Researches show that there is a lot of work accidents in the textile sector and it has been suffering from an occupational disease. With the prohibition of sandblasting, new methods have been used in the framework of technological developments. The main reasons for the occupational accidents in this sector are the lack of awareness of occupational health and safety, intensive work pace, personal protection due to the lack of education and knowledge. From this point of view, the study investigates the awareness levels of the employees in denim bleaching/aging in the textile sector regarding occupational health and safety. In this study, the literature of; the history of denim fabric, denim bleaching/aging methods, the conceptual framework of occupational health and safety, general procedures of occupational health and safety has been reviewed. Then, denim bleaching workers in the textile sector were analyzed and evaluated. According to the results of the survey, it is observed that the awareness of the risks of the employees in the denim sector is weak and that no adequate measures have been taken in this regard. However, it is concluded that there is not much information about the Law 6331 and İSG trainings are not enough.