Fibrokistik meme değişiklikleri olan kadınların kanser olma kaygısı ve depresyon durumuyla başa çıkma tutumları
Coping with anxiety of getting cancer and depression attitudes of women having fibrocystic breast changes
- Tez No: 543495
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLBAHTİYAR DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Başa Çıkma, Depresyon, Fibrokistik Meme, Kadın, Kaygı, Kanser, Coping, Depression, Fibrocystic Breast, Woman, Anxiety, Cancer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma, fibrokistik meme değişiklikleri olan kadınların kanser olma kaygısı ve depresyon durumuyla başa çıkma tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, prospektif kohort araştırma özelliğindedir. Bu araştırmada kullanılan örneklem büyüklüğü güç analizi kullanılarak hesaplanmıştır. Örnekleme alınanlar evreni temsil eden oranlara göre ağırlıklandırılarak 360 kadının 172'si Suşehri Toplum Sağlığı Merkezi KETEM Birimi'nden, 188'i ise İbn-i Sina Toplum Sağlığı Merkezi KETEM Birimi'nden alınmıştır. Formlar çalışma kriterlerine uyan (15-60 yaş aralığında olması, psikiyatrik bir hastalığı olmaması, fibrokistik meme değişiklikleri dışında başka bir meme hastalığı olmaması, çalışmaya katılmaya gönüllü olması vb.) ve meme ağrısı vb. meme problemi nedeniyle ilk kez ketem birime gelen tüm kadınlara uygulanmıştır. İlk uygulamadan sonra tarama sonucunda; herhangi bir meme problemi belirlenemeyen kadınlardan oluşan 1. gruba (Kontrol grubu: 180 kişi) ve fibrokistik meme değişikliği tanısı konulan II. gruba (Vaka grubu:180 kişi) tetkik sonucu söylendikten sonraki 1. ve 3. ayda aynı formlar tekrar uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, görüşmeler (ilk görüşme, 1. ve 3. aydaki görüşme) sonrasında fibrokistik meme değişiklikleri olan kadınlardan oluşan vaka grubunda kaygı ve depresyon düzeyi kontrol grubuna göre daha yüksektir. Gruplardaki kadınlar ilk görüşmede, 1. ve 3. ayda orta düzey bir başa çıkma tutumuna sahiptir. 1. ve 3. ayda vaka grubundaki kadınlar kontrol grubuna göre hafif derecede daha fazla başa çıkma tutumuna sahiptir. Gruplarda emziren kadınların emzirmeyenlere göre kaygı düzeyleri daha düşük, başa çıkma tutumu ise daha yüksektir. Ailesinde/akrabasında; meme kanseri olan kadınlarda kaygı düzeyi, fibrokistik meme değişikliği olanlarda depresyon düzeyi olmayanlara göre daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the coping with the anxiety of getting cancer and depression attitudes of women with fibrocystic breast changes. The research is a prospective cohort type. The sample size used in this study was calculated by using power analysis. The sampling was weighted according to the proportions representing the population and 172 of 360 women were included from the KETEM Unit of the Suşehri Community Health Center and 188 of 360 from the KETEM Unit of the Ibn-i Sina Community Health Center. The forms were applied to women who conformed the study criteria (15-60 years of age, no psychiatric disease, no breast disease other than fibrocystic breast changes, volunteering to participate in the study, etc.) and who went to KETEM unit for the first time with the problem of breast pain etc. After the first application, the first group (control group: 180 people) with no breast problem and the second group (case group: 180 people) diagnosed with fibrocystic breast change were re-applied the forms at the first and third months after the examination. According to the results of the study, the level of anxiety and depression was higher in the case group consisting of women with fibrocystic breast changes than control group after the interviews (first interview, 1st and 3rd month interviews). The women in the groups had a moderate coping attitude at the first interview, at the 1st and 3rd months. In the 1st and 3rd months, the women in the case group had a slightly more coping attitude than the control group. Breastfeeding women had lower levels of anxiety than those not breastfeeding, and their coping attitudes were higher. The level of anxiety in women who had breast cancer history in their family/relatives and the level of depression in women who had fibrocystic breast change history in their family/relatives were higher than those who did not have.