İşletmelerin lojistik faaliyetlerinde dış kaynak kullanımı: Karadeniz Bölgesi fındık sanayicileri ve ihracatçıları üzerine bir uygulama
- Tez No: 543508
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR ACER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Faaliyetler, Dış Kaynak Kullanımı, Lojistik Faaliyetlerde Dış Kaynak Kullanımı, Üçüncü Parti Lojistik, Dördüncü Parti Lojistik
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Gelişmiş ve her geçen gün gelişmekte olan dünya ekonomisine paralel artan ağır rekabet ortamı işletmelerin etkin bir biçimde varlıklarını devam ettirebilmeleri için daha kaliteli, daha hızlı, daha az maliyetli, daha verimli, daha esnek olmaları ve ileri teknolojiyi daha yakından takip etmeleri gerekliliği olmazsa olmazları arasına girmiştir. Dolayısıyla müşterilerin talep ettikleri ürünlere çok daha kaliteli, ucuz ve erken zamanda ulaşabilmeleri arzusu işletmelerin kendi sahip oldukları yetenek ve becerileri dışında kalan faaliyetlerin daha verimli gerçekleştirilebilmesi için kurulacak stratejik işbirliklerinin gözden geçirilmesini mecburi kılmıştır. İşletmelerin dış kaynaklara devrettikleri faaliyetlerin önemli bir bölümünü lojistik faaliyetler oluşturmaktadır. Lojistikte dış kaynak kullanımı, işletmelerin temel yetenekleri üzerinde tümüyle konsantre olmasına yardımcı olması yanı sıra rekabet avantajı sağlayan faaliyetlere odaklanmalarını ve asıl faaliyet alanlarına girmeyen konularda ise o konuda uzmanlaşmış firmalardan yararlanmak yolu ile faaliyet göstermelerini öngören bir yönetim stratejisidir. Alanlarında en iyi olmak için rekabet eden işletmelerin başvurdukları bir strateji olan dış kaynak kullanımında, işletmeler faaliyetlerini sahip oldukları temel yetenekler ile sınırlamak ve diğer faaliyetleri o konuda kendisinden daha fazla temel yeteneğe sahip işletmelere bırakma yolunu tercih etmektedirler.“İşletmelerin Lojistik Faaliyetlerinde Dış Kaynak Kullanımı:Karadeniz Bölgesi Fındık Sanayicileri ve İhracatçıları Üzerine Bir Uygulama ”başlıklı bu tez çalışması ile Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren fındık sanayicileri ve işletmecilerini dış kaynak kullanımına yönelten nedenler ile dış kaynak kullanımının olumlu ve olumsuz yanlarının tespit edilmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In a world economy increasingly becoming more and more competitive, enterprises can only survive by providing their services with higher quality, faster, and cheaper. Enterprises can only achieve these seemingly conflicting priorities by becoming more flexible and utilizing the cutting edge technologies. Therefore, the customers' demand for higher quality and cheaper products necessitated enterprises to re-examine their strategic partnerships that are outside their abilities and capabilities.Logistical operations constitute an important part of the activities outsourced by enterprises. Outsourcing activities that are outside of an enterprise's core competencies to firms that have built expertise in those fields enables enterprises to operate more freely and focus fully on their core competencies that provide competitive advantage in their field.In the study of ''Outsourcıng Outsıde Logıstıcs Actıvıtıes of the Busıness : An Applıcatıon on the Regıonal Hazelnuts In Blacksea Area''shows that the hazelnuts companıes whıch are operatıng ın Blacksea, research objectives were to find out the reasons and the positive and negative results reached with this practice. KeyWords: Logistics, Logistical Avtivities, Outsourcing, Outsourcing in Logistics, Third Party Logistics, Fourth Party Logistics.