Latin harflerinin anatomik yapılarının incelenmesi
Examination of latin letters structural anatomy
  1. Tez No: 543585
  2. Yazar: YAĞMUR AŞICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yazı Tarihi, Alfabe, Tipografi, Harf Anatomisi, History of Writing, Alphabet, Typography, Anatomy of a Letter
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yazı geçmişten günümüze gelişerek gelen büyük bir buluştur. Düşüncelerimizi kısa yoldan en rahat aktarabileceğimiz, görsel biçimdir. Yazı sadece bir iletişim aracı değil, simgesel düşüncenin dönüştüğü ve yol aldığı bir dönüm noktasıdır. İlk yazı, insanlığın yerleşik hayata geçmesi ile doğmuştur. Görsel iletişimin başlangıcı olan bu buluş, mağara resimlerinden, çivi yazılarına kadar uygarlıkların belirleyicisi olmuştur. Tipografinin gelişimi 15.yy Avrupa'da Johannes Gutenberg'in matbaayı icat etmesinden, Endüstri devrimine kadar devam eden zaman dilimleri, görsel iletişimin gelişerek, teknolojiyle birlikte yeni tipografik hareketlerin doğuşuna kadar sürmeye devam etmektedir. 20 yy' da birlikte yeni tipografik tasarımlar, gelişen yeni teknikler, harflerin birbirinden ayıran karakteristik özellikleri, sanattaki değişimler ve ilerlemeler tipografik tasarıma yön vermiştir. İlerleyen zaman içerisinde alfabeyi oluşturan harflerin tipografi uzmanları tarafından incelenip, harfin iskelet yapısını oluşturan temel özelliklerini görebileceğimiz harf terminolojilerini geliştirmişlerdir. Harfin karakteristik özellikleri, anatomik yapıları, geometrileri, kontrastlıkları, optik denge ve vurgu farklılıkları görseller ile serifli ve sans serif yazı karakterlerinin ayrıntılı yapıları bu tezde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Writing is an innovation that has evolved throughout our history. It is the most convenient way to express our thoughts. Writing is not only a way of communication it is turning point of an symbolic thought becoming a reality. First writing was found when humankind settled. This innovation which is the beginning of visual communication has shown us signs of civilization with cave drawings and cuneiform.The evolution of typography started from Johannes Gutenberg's innovation of printing press in the 15th century contiuned through industrial revolution to visual communication and now with technology it will keep improving with the innovation of new typographic movements. In 20th century new typographic designs, improved techniques, the features which separate different letters, differences and progress in arts have all directed the typographic design. In time typography professionals of letters in alphabets and graphic designers have developed letter terminology where we can see the skeleton structure of an letter. In this thesis, the characteristics of a letter, anatomic structure, geometry, contrast, differences in optimal balance and emphasis, Serif and Sans Serif font are examined.