Latin harflerinin gelişim sürecinin incelenmesi
Investigation on the development process of roman letters
  1. Tez No: 459590
  2. Yazar: GÖKNUR SÖZÜNERİ
  3. Danışmanlar: PROF. SELAHATTİN GANİZ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tipografi, yazı karakteri, serif, sans-serif Latin harfi, harf, anatomi yapı, sınıflandırma, Typography, font, serif, sans-serif roman letter, letter, anatomical structure, classification
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Yazı ve yazı sanatı olan tipografi, insanlık tarihinde iletişim dalının en önemli elemanlarından biridir. İletişimi kolaylaştıran, farklı kültürleri birleştiren tipografi, tipografiyi var eden harfler ise tarihte en büyük buluşlardan biridir. Bir çok kullanım alanı tipografinin en büyük elemanı olan harfler ise M.Ö kadar dayanmaktadır. Latin harflerin buluşu ile, grafik tasarım ve tipografi alanında bir çok yeniliğe ve buluşa imza atmıştır. Bir yazı karakteri tasarlarken ilk once bazı kurallara bağlı kalınarak tasarlanmıştır. Bunlardan ilki olan Eski Biçem dizgisi kurallarına göre yani üçgen, daire ve kare matematiksel,daha sonra Eşit-en dizgesi dikdörtgen, elips ve yamuk optik denge kuarallarına göre tasarlanmıştır. Gutenberg'in Textura yazı karakterinin tasarlaması ile ardından bir çok yazı karakteri tasarlanmış ve günümüze kadar serifli ve sans-serif olmak üzere bir çok yazı karakteri tasarlanmıştır. Bununla beraber yazı karakterler arasında sınıflandırmalar oluşturulmuştur. Tezin amacı, Latin harflerin tarihsel gelişimi, anatomik yapısı ve sınıflandırmaları belli yazı karakterlerin anatomik yapıları incelenmesi üzerine araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Typography which is a writing and writing art, is one of the most importantv elements of the communication branch in human history. Typography makes communication easier, combines different cultures, and the letters creating typography is one of the greatest inventions in history. The history of letters which are the greatest element of typography, having many usage areas, extends over BC. With the invention of the Latin alphabet, many innovations and inventions have been carried out in the field of graphicn design and typography. When designing a font , primarily, some rules were followed. A font has been designed according to the rules of old style arrangement, the first one of these rules, in other words, the rules of triangle, circle and square mathematical, and then to the the rules of optical equilibrium of equal-width arrangement, in other words, the rules of rectangular, ellipse and trapezium. Following the design of Gutenberg's Textura font , many fonts were designed, and many fonts including serif fonts and sans serif fonts were designed untilntoday. However, some classifications have been created between fonts. The aim of the thesis is to make investigations on the historical development, anatomical structure and classifications of roman letters by examining thenanatomical structures of some certain fonts.