Grafik tasarımda renk kullanımları
Colours in graphic desing
- Tez No: 543588
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER YEŞİLYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Renk, Logo, Afiş, Sektör
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde küreselleşme ile birlikte karşılaştığımız marka ve sektörlerin sayısı da artış göstermektedir. Markaların ve sektörlerin sayısal artışı ile kuruluşların görsel kimliklerine önem vermeleri gereklilik oluşturmuştur. Ticaretin gelişmesiyle oluşan rekabet koşullarında, kuruluşların rakiplerinden farklı olduklarını yansıtmanın ve tüketicilerin dikkatlerini çekmenin en kolay yolu görsel kimlik araçlarından olan logo ve afiştir. Sektörler, kendilerini tanımlayan görsel kimlik araçlarını tasarlarken insanları daha fazla etkileyebilmek ve rakip firmalardan ayrışabilmek için en önemli unsur olan renklere yönelmişlerdir. Renklerin sadece beğeni için tercih edilmediği, insanların psikolojik durumlarını da etkilediği bilinmektedir. Bu sebepler oluşturulan logo ve afişlerde renkleri en önemli unsur haline getirmiştir. Logo ve afişlerde kullanılan renkler aynı zamanda tasarlanan logo ve afişin akılda kalmasını sağlar. Bu etkilerin farkına varan firmalar ve kuruluşlar renk kavramına büyük önem vermektedirler. Firmaların en büyük hedefi, tüketicilerin dikkatlerini çekmek, zihinlerinde yer edinip marka bağlılığı yaratmak olmuştur. Bu çalışmada; logo, afiş ve renk kavramlarının açıklanması, firmaların kullanmakta olduğu logo ve afişlerin renklerine göre yorumlanması, algılanması ve ayrı ayrı kullandıkları renklerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada firmalar sektörlere göre gruplandırılmış, daha sonra logo ve afişlerinde kullandıkları renge göre ayırarak yorumlanmıştır. Çalışmanın neticesinde aynı sektörde bulunan firmalar genellikle aynı rengi tercih ettikleri görülmüştür. Teknoloji sektöründe; mavi, kırmızı ve siyah renklerin kullanıldığı; otomobil sektöründe mavi ve gri renklerin kullanıldığı; Gıda ve içecek sektöründe turuncu, kırmızı ve sarı renklerin kullanıldığı; Bankacılık sektöründe kırmızı, mavi ve yeşil renklerin kullanıldığı; Medya sektöründe ise kırmızı ve mavi renklerin logo ve afişlerde tercih edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With globalization the number of brands and sectors have increased. Increase of the brands and sectors have forced the companies to care for their visual identity. The condition of rival which emerged from the improvement of businesses is forcing companies to show their value and differentiate. The easiest way to differentiate are the means of visual identity such as logos and posters. When deciding on visual identity which defines the sector. The sectors have focused on the colour, most defining element when trying to impress people and differentiate from competitors. It is known that the colours are not only impressing people, they also affect the psychology of the people. That is one of the reasons why colours have become the most important factors in the design of a logo or a poster. The colours used in logos and posters are way of making sure people remember them. Companies who have noticed this factor are most likely to emphasise on the selection of a colour. The main objective of a company is to gain the attention of the consumers and being in mind in order to create brand loyalty. In this thesis; logo, poster and explanation of colour concepts, interpretation of the logos and posters that companies use, perception and detection of colour variations are carefully examied. The companies are grouped in sectors and divided in to groups where logos and posters colours are similar. According to the study the companies in the same sectors tend to choose same colours as well. In the technology sector; blue, red and black, automotive sector; blue and grey, Food and beverages; orange, red, yellow, Banking; red, blue, green, Media; red, blue colours are used in the design of a logo and poster. KeyWords: Graphic design, Colour, Logo, Poster, Sector.